HET LUISTERBOEK: echt analoog geluk in deze tijd van digitale monomanie;
aldus Vincent Bijlo (blind) (artiest) (cabaretier) (schrijver) (1965) in een radioprogramma over de digitale wereld in braille, zal ik maar zeggen; da's knap ingewikkeld. Weliswaar is het luisterboek een 100% digitaal produkt tegenwoordig -ten tijde van de casetterecorder had je wel wat analoge sprookjes met de gouden glans van hun haren- maar je kunt je, louter met je 2 oren als enige zintuigen, volledig concentreren op de literaire tekst, de stem en het woord van de voorleeskunstenaar. Want Kunst is het! Ook audiotours in musea e.d. staan of vallen met de stem= presentatie van de inspreek(st)er.
De onderzoekers, ja hoor daar zijn ze weer, registreren een duidelijk verminderde cerebrale activiteit tijdens het luisteren ten opzichte van het verwerken van dezelfde tekstgedeelten door zelf lezen. Als je hardop leest verdubbelt die activiteit ook nog eens een keer. Dus bij de voorlezer zit dat cerebrum wel goed.
Speciaal voor studiedoeleinden zijn voorleeswetenschappelijke artikelen een indringend medium dat te pas en te onpas kan worden ingeschakeld.
Kortom, waar wachten boekenuitgevers nog op: Het luisterboek heeft de toekomst
Het summum van euforie is wel als de schrijver zelf het eigen werk voorleest; zij is de enige die weet waar het over gaat. Dat overkwam mij dus gisteren:
Wie gaat dit demografische standaardwerk met al z'n intieme familiesituaties op Luisterboek.nl zetten??