donderdag 18 mei 2017

Het ei hoort er weer bij


Oma Truus had een eierfobie: 

maximaal ééntje per week vanwege de cholesterolfobie.

Uit de VS kwam vorige eeuw de cholesterolhype aanwaaien. Ik heb die vijandigheid tegen lipiden als triglyceriden, LDL en HDL nooit goed begrepen en zwaai al 10 jaar met deze bestseller van Malcolm Kendrick. Cholesterol heb je nodig! Cholesterol in diverse vormen is essentieel voor alle lichaamsfuncties. Ons lichaam maakt deze vetten zelf aan naar behoefte. Wie cholesterolverlagers slikt dwingt het lichaam er meer van aan te maken, we zijn er afhankelijk van. Atherosclerose (slagaderverkalking) als gevolg van een teveel aan vetten lijkt aan de basis van deze koude oorlog tegen de eierboeren te liggen.
Het (onbevruchte!) ei was tot de jaren '50 van de vorige eeuw de ideale voedingsbasis: goedkoop, eiwitrijk, caloriearm en makkelijk verteerbaar. Uit die tijd stamt de slogan "Een ei hoort erbij", met de scabreuze suggestie dat het ook libido verhogend zou werken; veel bereikbaarder dan oesters; werkbaar voor de gewone man.
De aanname dat een ei een ongezonde cholesterol bom was vatte post zonder enige biologische evidentie. In het eigeel is een verwaarloosbare hoeveelheid (0,4%) aanwezig maar het bevat wel belangrijke antioxidanten die beschermen tegen hartfalen.
Zoals 'Geschiedenis' als een golfbeweging is te beschouwen zo slaat de eierbalans nu weer even door naar de andere kant wanneer Atkins et al. pleiten voor een ontbijt met eieren, een lunch met eieren en een diner waarin het ei een hoofdrol speelt. 
Misschien maar naar de juiste middenweg op zoek!


woensdag 17 mei 2017

Philips' Plagiaat


Over de kip en het ei valt te debatteren.




Maar voor de evolutie van Romeinse kledingspeld van 3e eeuw na Christus naar droogscheerapparatuur  uit de huidige 21ste eeuw lijkt het tijdspoor duidelijk.
De metalen speld, bezet met steentjes, werd onlangs met behulp van een metaaldetector ergens in Noord Nederland naar boven gehaald. 
Philips ontwikkelde in de dertiger jaren van de vorige eeuw haar 'Philishave'concept. Op mijn 15e verjaardag kreeg ik een 
tweepittertje cadeau van mijn vader. 
Technologie, design en productiemethoden schreden voort. In de hoogtijdagen van Philips, toen mijn schoonvader aan de sociale stuurknuppel van de Gloeilampenfabriek in het zuiden zat, vloog hij (meneer Bavinck) met enige regelmaat naar Eelde voor bezoeken aan de Philishave fabrieken 'Drachten' en 'Stadskanaal' alwaar de noordelijke werkgelegenheid diende te worden gestimuleerd, bij het wegvallen van vlasteelt, strokarton- en aardappelzetmeelproductie. Soms mocht dochterlief D. uit Groningen wel eens mee terugvliegen naar haar ouderlijk huis te E.
Dit volstrekt terzijde.
Ook werd in Drachten nagedacht over een elektrische tandenborstel avant la lettre. Daarvoor wilde mijn a.s. schoonvader graag mijn mening weten als student tandheelkunde.
Dat leek ons in Groningen toen niet iets dat het ambachtelijke handwerk zou kunnen evenaren; er werd dus ook niet te veel in geïnvesteerd. 
Dat pakte 30 jaar later anders uit, maar dit terzijde.
Inmiddels zijn de nieuwste shavermodellen, na een tijdje in China te zijn vervaardigd, weer terug in Drachten alwaar men mogelijk over 1000 jaar bij opgravingen weer zo'n driekantig cirkelstelsel kan opgraven. Hoe de baardmode er dan bij zal staan is moeilijk te zeggen maar men zal niet twijfelen over het gebruiksdoel van dit prehistorisch apparaat: waterdichte droogscheerder voor onder de douche; elektrisch aangedreven door oplaadbare accu. 
                                       Dus op ZON.                                          
21ste eeuw na Chr.! 
Rechtstreeks gekopieerd van de vorige bewoners / bezetters.
Appeltje - eitje 

vrijdag 12 mei 2017

De Wulpse Lente van 2017

Een CO² Feestje?

Van de 75 keren dat ik tot nu toe 'een nieuwe mei' mag meemaken zijn er misschien een kleine 70 die ik bewust beleefde. 
Deze van 2017 en die van 1947 (de warmste zomer ooit in Nederland) ervaar ik waarschijnlijk het bewustst. 
Toen werd ik 5 en kreeg een bolderkar met rode rhododendronbloemen versierd. 
Nu ik 75 word zie ik zo'n uitbundige, weelderige en gezonde groeiexplosie van lentegroen als nooit te voren.
Alles oogt nèt even robuuster en veelbelovender dan voorgaande voorjaarsjaren. Niet alleen in de rondom aanwezige 'natuur' maar ook in de borders en in de kas staan de ontluikende planten en zaaisels in de startblokken voor een bovennatuurlijke prestatie, lijkt het wel.
Nu schoot mij een prognose te binnen die ik jaren geleden las die voorspelde dat hoe meer ppm CO² er in de atmosfeer zou zitten hoe beter de 'agrarische opbrengsten' zouden zijn: dat was ook wel nodig voor het voeden van de groeiende wereldbevolking. 
Inmiddels is de mythische  grens  van 400 ppm overschreden!
Volgens sommigen een dramatische mijlpaal, volgens anderen nieuwe kansen voor planten en dieren. 
In combinatie met de wereldwijde opwarming wordt de assimilatie en de fotosynthese via bladgroen kwalitatief en kwantitatief geoptimaliseerd. 
Biologieles 1: de plant
Kortom, hoe meer CO²gas in de atmosfeer hoe hoger de opbrengst in zuurstofproductie ( O²) en glucose voor de opbouw van alle bladgroene planten; van mini-alg tot tropische woudreus.  ( Hoe meer CO² hoe beter? )
En van uitbundig plantenleven profiteert de hele planeet: ook de dierenwereld.
Meer bloemen = meer insecten = meer insectenetertjes etc.



En bij die dierenwereld horen ook De Mens en de knut.
Nogal ingewikkeld.


zaterdag 6 mei 2017

Verboden voor Joden

4 Mei 2017
De vlag halfstok vanaf 18:00 uur.
En niet na 20:00 uur in top, vóór 2001 wel gebruikelijk.
Dodenherdenking. 
Thuis, TV, Herdenkingsmonument in 's-Graveland.
Twee minuten stil.
2 minuten maar....
Sinds mijn vroege jeugd een vanzelfsprekend ritueel in Zutphen.
Wij brachten dat hopelijk even vanzelfsprekend over op onze kinderen.
Dit jaar zagen we Maud en haar moeder bij het Brijdeveldje met een tulp. 
Dat is geweldig.
De laatste jaren ontbrandt -vergelijkbaar met de Z.P. discussie- rond 4 mei de strijd over 'wie herdenkt wie, en waar en wanneer'. Dit is een misselijkmakend onbegrip voor deze specifieke geschiedenis en de gevoelens van overlevenden en nabestaanden.
4 Mei is van oorsprong het stilstaan bij de Nederlandse slachtoffers van WO II. 

Wereldwijd. 
En onder die Nederlanders zijn heel veel Joden. 
Meer dan honderdduizend van alle 200.000 omgebrachte burgers hadden Joodse wortels. 
Die zgn. Holocaust kwam niet uit de lucht vallen maar werd zorgvuldig voorbereid: langzaam maar zeker werd de leefomgeving van onze Joodse medeburgers ingeperkt vanaf 1940 en de ene na de andere sociale Joodse groep werd geïsoleerd van de eigen omgeving: van voddenman tot hoogleraar en van musicus tot arts. 
Ze werden overal geweigerd en tenslotte eenvoudigweg ontslagen. 
En niet alleen in Amsterdam. 
Verbijsterd ontdekte ik dit bord:
Ook in Kortenhoef bleken er onverwacht mensen die welwillend met de bezetter mee dachten en een eigen plakkaat in elkaar knutselden.

Was dat na de Bevrijding in 1945 allemaal achter de rug?

Nou nee, luister en huiver. 
Antisemitisme anno 1969 in het Gooi.
Tijdens mijn inwerkperiode bij tandarts Karis in 's-Graveland nam hij mij in de middagpauze mee naar Sociëteit de Unie naast het Kantongerecht. 
Een royale lunch en een biljartballetje stoten was zijn dagelijkse routine. 
Hij woonde overigens aan de Ceintuurbaan in Bussum met vrouw en kinders, dat was nauwelijks verder weg. De vraag die hij voor mij als introducé moest beantwoorden was: "deze gast heeft geen Joodse afkomst'?
De ballotage bij de Unie was eenduidig: Joden kunnen geen lid worden. Dat was tevens de laatste keer dat ik meeging. 
Ook bij de 'Koninklijke Muiden' kwam je toen als Jood niet binnen.
 NIET VERGETEN