maandag 26 oktober 2009

Dagelijks leven 14

Voor mij was het de eenenzestigste herfstvakantie van mijn leven. De eerste heetten overigens aardappelrooivakanties, en dat deden we dan ook. B.v. om geld te verdienen voor het schoolfonds. Ook ging ik eens met mijn vader (!) naar Burgers' in Arnhem. Dat heugt mij nog zeer: ik werd gebeten door een goedaardig uitziend aapje dat ik wilde aaien. Zij wou dat niet. Ik moest naar de EHBO. Herinneringen aan pijn, bloed en veel jodium. Het litteken zit nog duidelijk op mijn rechter middelvinger. Dit jaar met een nieuwe generatie herfstvakantievierders weer terug naar Burgers' : aankondigingen in het Engels vallen op: Bush, Zoo, Ocean, Desert, Rimba. Voertaal ½ Saksisch- ½ Duits en een beetje Westers. Zelden zulke bijzondere presentaties van zoveel bijzondere schepselen bij elkaar gezien: ieder in een eigen, natuurlijke biotoop. Van grotkrekels tot woestijnvarkens en van reuzenrog tot netpyton. En een blinde zalm in een heuse druipsteengrot. Wat te denken van een zwangere reuzenhaai. De aaibare aapjes kunnen niet meer bij kindervingertjes. Kosten noch moeite waren de presentatoren teveel. Voor een grootouderfamilie Doorsnee was het voor één dag wel wat veel. Dus keuzes maken, liefst niet democratisch, anders kost het teveel vergadertijd, ha,ha. Zeer voldaan (via het leed dat file heet) weer rond de open haard. "Oma, ben je moe?" sprak Julius na zijn tukje van Arnhem tot en met Kortenhoef! Oma: "ja, een beetje wel; wat vond jij het leukste?" "Nou, die schoenen met de theepot" Hoe komt de schat er op?? Nou, waarschijnlijk maakten de stille getuigen, zoals "schoenen", in het verlaten woestijnkampement diepe indruk. De reiziger was door de beet van deze gifslang bezweken.........
FOTO: P.M. Verver copyright 2009

Aforisme 2

Gezondheidsvoorlichting helpt niet. Mensen laten zich niet sturen door kennis, maar door kennissen. (wetenschapskalender 2004).
Het blijft tobben voor de RIVM-voorlichters: de wetenschappelijke onderbouwing van de adviezen voor de grieppreventie komt maar niet over het voetlicht. Omdat de inzichten regelmatig aan de hand van nieuwe binnenkomende gegevens worden geëvalueerd en dus bijgesteld, worden de adviezen dat ook. Daardoor komt e.e.a. vaag en weinig consistent over. Daarop kunnen die "kennissen" (lees tegenstanders) dan weer fijn inspelen. Het kan je oom zijn, je buurman; maar ook een huis-aan-huisblaadje of een tv programma. Als ook onze nationale knuffelviroloog Ab Osterhaus zijn positie weer moet verduidelijken begint de twijfel te knagen. Als de Belgische wetenschappers het niet eens kunnen worden met hun Nederlandse collegae is er voor de gewone man geen touw meer aan vast te knopen.
Ja, voorwaar!! Gezonheidsvoorlichting is een onmogelijk vak.

woensdag 21 oktober 2009

Evolutie 16

Bij "melkboer" denk ik aan een karretje in de straat. Een paar lege flessen op de stoep en een eierdoosje. Al of niet luid bellend of schellend kwam de melkboer voor geduwd. De flessen werden gevuld of omgewisseld. Zes eieren er bij en een briefje wat het kostte, dat kwam dan morgen wel, dan kwam ie weer. Zo ging dat nog op de Jac. Damsingel met twee flessen voor ons en een halfje voor omoe. Toen kwam de man van de SRV (samen rationeel verkopen). Een ook al weer met uitsterven bedreigde soort. Hij bracht ook bier, sherry, verpakt brood en versche vleeswaren. Kortom een winkeltje op zich, je moest er zelf voor op de toeter letten en op tijd instappen anders was hij weer weg tot volgende week, zo ging dat op Het Dode End.
Nu is er Willem. Hoe lang nog? Hij brengt alles netjes tot aan de achterdeur, volgens bijgeleverd srv-boekje. Eénmaal per maand betalen: melk, boter, kaas en eieren.
Maar......als er vandaag melkboeren in het nieuws zijn gaat het om iets totaal omgekeerds:
miljoenen (1.000.000) liters zuivere volle koemelk gieren zij uit op straten en landerijen.
Zoiets kan gewoon niet in mijn optiek, maak er dan gratis melkpoeder van voor arme kindjes,
bijvoorbeeld. Het zal mijn "C-factor" zijn?

maandag 19 oktober 2009

Aforisme 1

Een aforisme is een korte spreuk die geen deel uitmaakt van een bepaald denksysteem maar wel karakteristiek is voor een geesteshouding. Aforismen behelzen meestal een plotselinge inval of verheldering, ken je dat? Aforistici zijn individuen die zich hierop toeleggen. Daarin herken ik mijzelf nog niet maar ik zou er best een willen zijn. Voorlopig leen ik ze van anderen. Waar mogelijk met bronvermelding. Vanmiddag kreeg ik een denkertje door dat ook onder het hoofdje "EVOLUTIE" had kunnen vallen. Nu komen we op het gebied van "de kip of het ei?". De Gedachte was: "Het EI plant zich voort door middel van de KIP !!"
Deze opvatting komt uit de mond Prof. dr. Ronald Plasterk, 2001: geneticus en ontwikkelingsbioloog. Thans Minister van Onderwijs en nog iets. Als je de impact van deze Gedachte tot je door laat dringen krijg je déja vu's, zo van: heb ik zoiets ook eens eerder gedacht?? Zijn vlinders een eindproduct van de prachtigste rupsen of zijn ze slechts bedoeld om eitjes te leggen teneinde de meest prachtige rupsen over de wereld te laten kruipen? Kolibri's en struisvogels? En wat te denken van de Homo Sapiens? Die legt ook eitjes toch? Niet alleen een filosofisch probleem maar ook een bio-evolutionaire consequentie. Doe het gedachtenexperiment. Misschien een culturele evolutie?
Zo empathisch heb nog nooit naar het gebakken ei op de bami van vanavond gekeken.

donderdag 15 oktober 2009

Wetenschap 8

Bij een dagje uit naar de Bilt denken niet veel mensen aan Seismologie.

Toch is naast weer- en klimaatonderzoek de"seismologische registratie" een belangrijke tak van sport bij het KNMI: bepalen van de plaats en kracht op de Richterschaal van alle aardbevingen (en kernbomexplosies) waar ook ter wereld.

Wie verwacht een 19e eeuws chaletje, half ingebouwd in glas/aluminium nieuwbouw,

waar sinds 150 jaar het aardmagnetisme wordt gepeild?
Die kompasnaald zwalkt immers alsmaar heen en weer.

Tevens dient het huisje als Museum. Deze windmeter(?) staarde ons aan.

Maar daarvoor kwamen we eigenlijk niet naar de Bilt.

Met Martijn en Dimitri toog ik naar de jubileumviering van mijn 75-jarige Weer- en Sterrenkundeclub.

Symposium over de invloed van Nederlandse wetenschappers op astronomie en ruimteonderzoek door de eeuwen heen en nu en in de toekomst. En die is voorwaar niet gering. Zeker als je die jongens en meisjes meetelt die t.g.v. de braindrain elders (VS) werken, maar een paspoort van Het Koninkrijk bezitten.

Al die namen zal ik je besparen maar weet dat Hans Lipperhey in 1608 in Middelburg de telescoop uitvond: het begin van de ontrafeling van het uitspansel.

Weet dat Dwingeloo Radiotelescoop jaren lang de top van de top was: een radiokaart van al de waterstof in de kosmos. Inmiddels weer in ere hersteld als monument. Denk ook aan "Westerbork". Naast het beruchte Doorgangskamp kwamen daar 14 radioschotels in 1970. En nu wordt in Borger e.o. de LOFAR gebouwd: 25.000 antennes. Per seconde 6000 cd's aan data. Te verwerken door de RU Groningen, niet voor te stellen hoeveelheden. Realiseer je dat (T.U.-)Delft, Twente en Eindhoven de meest geavanceerde instrumenten voor satellieten ontwerpen en bouwen. Bij b.v. Chili-observatorium, ESA, HIFI -Spectrometer, Polarimetrie en Kosmologie zijn Nederlandse inspanningen niet meer weg te denken. Ook in de nomenclatuur spelen we mee: Oortwolk, Kuipergordel om er een paar te noemen. Zoiets als de Anne Frank planetoïde telt in dit verband natuurlijk niet mee!!

Door studenten van (alweer!) de Leidse faculteit Astronomie zijn zeer recent exoplaneten ontdekt. De ontdekking van een tweeling Aarde is een kwestie van tijd. Of daar net zulke slimmerds rondlopen als hier in Nederland zullen we helaas nooit te weten kunnen komen.............

En dit wordt LOFAR: verspreid over heel Noord Nederland en Duitsland.

dinsdag 13 oktober 2009

Wetenschap 7

WEER TERUG VAN WEGGEWEEST ofwel: WAT HEBBEN JULLIE GEMIST:
Willen mijn trouwe volgers dit even aanklikken:
Het bijwonen van het jaarlijkse symposium van mijn favoriete antikwakzalversclub moest ik dit jaar inruilen voor een minstens zo dierbare traditie: Jan, Hanno,ik, Henny, Ietje en Dineke; het periodiek Samenzijn (inmiddels:)65-PLUS. Ouwe student-/soldaat-/echte-/ ex-tandartsen en hun partners. Deze week het hoogtepunt van deze decennia-oude mores tot nu toe: thuis bij Hanno en zijn Ida Maria in Haute Nendaz (Suisse). Laat iedereen de waarde van de huidige stand van de medische wetenschap, in het bijzonder de preventieve impact van RIVM-goedgekeurde vaccinaties, voor zijn/haar kinderen, kleinkinderen en ouders zo goed mogelijk inschatten: Die is optimaal groot. Risico NUL bestaat niet, maar de afweging leidt m.i. tot één positieve keuze: DOEN! Mexicaans kunnen we aanzien, baarmoederhalzen (etc.etc.etc.)niet. Dit begrijpen dus alléén de linkklikkers! Hoor JIJ daarbij??

vrijdag 2 oktober 2009

Evolutie 15

BLIK OP HET VERLEDEN, alles moge voor zich spreken, HET VERLEDEN IS NOG NIET VOORBIJ HOOR!!! voor insiders zijn er dan natuurlijk nog de boodschappen- en kindertaximodellen. Die zoeken we ook nog eens op.
Geheel in lijn met de heer Douwe Draaisma zijn de herinneringen aan "mijn" eerste Vauxhall Cresta de heftigste. ZES cylinders, 3 voorzitplaatsen.
Ik was verliefd, nee niet op die auto.
Hij was eigenlijk van mijn vader.....................................
De VW 1300 was eigenlijk een cadeautje van hem aan Dineke. Voor Emmen.
Ik mocht op de scooter door weer en wind proberen af te studeren.