zondag 25 december 2011
woensdag 21 december 2011
Kerstfilosofie
zaterdag 17 december 2011
Stelling van de dag
donderdag 15 december 2011
Stelling van de dag
donderdag 8 december 2011
Stelling van de dag
dinsdag 22 november 2011
Nieuw woord (15 - 41 )
In willekeurige volgorde, geleend en gespot en zelfgekozen:
- Caviapolitie.
- Plaszak.
- Plaszakautomaat.
- Knoflookrepubliek (=2010: siësta-economie).
- Bakfietsmoeders.
- Burkaboete.
- Babyborrel.
- Verkeukering (veel te vaak in keuken eten i.p.v. eetkamer).
- Actieve veelpleger (=2010: draaideurcrimineel).
- Kijkersfile. (Stilstaan bij andermans leed).
- Spookburger (geen sofinummer).
- Infobesitas.
- Bezuinigingsinvestering= vraag het meneer Bentveld.
- Bloemkoolwijk.
- Cocaïnewasserette.
- Emocratie ( alle facebook- en twitter-effecten,Tahrirpleindemocratie).
- Bedrijfspoedel.
- Wildbreien.
- Boemerangkind (=20).
- Kangaroestudent (=19).
- Dakboer (iemand met een dakterras vol groente en fruit).
- Schoolbelbaan. (tussen begin- en eindbel-baantje).
- hbkindje (hoogbegaafd, oei, wie niet?).
- Columnistiek = zoiets als blogisme.
- Sjoemelprofesseren (2011 al 3 stuks, topje ijsberg?).
- Pareidolia (oud woord, maar recentelijk herontdekt).
Voor aanvullingen houd ik mij zeer aanbevolen!
Nu blijft de spannende vraag: voor wie is dit lijstje bestemd? Nou, vergis je niet. In den vreemde wordt hier reikhalzend naar uitgekeken. Wij hebben ruim 1500 lezers in meer dan tien landen. Opvallend detail: alleen op het Noordelijk Halfrond worden mijn woorden gespeld, dat zegt meer over het Zuidelijk Halfrond dan over mij, denk ik dan maar. Verbaas je over de statistiek:
*)
Kijk, zo wordt het misschien verleidelijk om er geld voor te vragen ;-)
Naschrift: van Dale zèlf heeft een "woord van het jaar" laten verkiezen. Het kwam niet eens in mijn lijstje voor dit jaar voor:
Weigerambtenaar= Winnaar 2011
(update 28 november)
vrijdag 18 november 2011
Wetenschap (12)
Ze studeert al enige tijd Astronomie in Leiden en trekt volle zalen met enthousiaste verhalen over haar stellaire interesses. Dat wordt nog lastig afstuderen; iedere keer dat ze iets nieuws ontdekt wil ze het meteen met ons delen. Zo ook vanavond! Ze bespreekt met ons het menu om een magnetar op te dienen. Haar masteronderzoek heet van de naald:
-
Stop alle 7 miljard mensen in één suikerklontje.
-
Doe zoveel suikerklontjes bij elkaar tot je een bolletje hebt met een doorsnede van 10 km; dat is een massadichtheid die niet te bevatten is: bizar vlgs Tjibaria.
-
Stop er een magnetisch veld in van een zodanige sterkte dat je pinpas vanaf de maan gewist wordt; zeg 100 gigatesla *) extreem bizar oordeelde Tjibaria.
-
Laat dit -in galactische zin- superkleine bolletje tientallen malen per seconde om een as draaien, die bij voorkeur niet samenvalt met de magnetische as.
-
Ziedaar je magnetar is geboren, als restverschijnsel van een Super Nova (het explosief overlijden van een ster), en hij zendt met een frequentie van milliseconden Rö- en Gammaflitsen de kosmos in en is daarmee een minstens zo betrouwbare tijdmeter als de huidige Atoomklokken. Een uniek en megabizar verschijnsel, zo besloot zij haar lezing.
De combinatie van deze extravagante eigenschappen leidt tot een astronomisch object met ongekende invloed op de omgeving. Het is, na het mysterieuze Zwarte Gat, het zwaarste (compactste) verschijnsel in onze Melkweg; er zijn inmiddels meer dan 1500 (?) exemplaren geteld. Er is geen reden om aan te nemen dat het in andere Sterrenstelsels anders zou zijn.
*)Tesla: eenheid van magnetisme, bv:
-
Aardmagnetisme (kompas) 0,00005 tesla. (5 x 10 tot min 5)
-
MRI scan = 1,5 tesla (factor miljoen maal sterker)
-
Magnetar = ± 100 giga-tesla (daarboven op nog eens honderdmiljard keer sterker).
Onder al dit geweld blijft Tjibaria schijnbaar onbewogen doorvertellen, met een giecheltje hier en daar als ze de data met een factor duizend moet wijzigen of de uitleg nog eens langzaam herstart. Zo kunnen al die naar kennis smachtende amateurs aan hun trekken komen, of niet, want ze zegt soms vrijmoedig: "dat zou best kunnen, dat weet ik niet." En zij groeit in haar rol: ambassadeur voor de Astronomiestudie.
woensdag 16 november 2011
Evolutie (32)
maandag 14 november 2011
Déja vu?
donderdag 10 november 2011
Allerzielen maar dan Joods
donderdag 3 november 2011
Opa vertelt (1)
Wat schetst echter mijn verbazing en verrassing dat het op alle overbekende "makke-beren-plekjes" nog wemelde van die mooie puntige glanzende bosvruchtjes onder de makkeberenbomen. Het lijkt er dus op dat de 's-Gravelandse lieverdjes er helemaal niet meer op uit trekken om als eerste alle kastanjes te verzamelen, ja, ze zelfs met stokken uit de bomen proberen te smijten.
Misschien zitten ze liever achter hun pc, laptop of tablet? Zijn ze soms door te veel voer en snoep te vadsig geworden om zich diep in 't woud te wagen? Of zijn ze zover van de natuur af komen te staan dat ze niet eens meer weten dat die beren eetbaar zijn? Of zouden er dit jaar zóveel kastanjes zijn (mastjaar) dat onze jonge vrienden al oververzadigd waren toen wij zo laat ook nog eens kwamen zoeken? En ook de eekhoorntjes er geen weg meer mee wisten............
Hoe het ook zij: wij trokken met onze zakken vol door ons eigen natuurmonument. Verzamelen werkt verslavend, al kun je geen kastanje meer door je keel krijgen, je blijft maar rapen.
Zoals ik hier in de buurt bijna alle plekjes met tammekastanjebomen weet van toen we nog met onze eigen kinderen gingen zoeken, zo weet ik ook nog van 't Uterink alle speciale plekjes waar je kon oogsten: hazelnoten, cantharellen, eekhoorntjesbrood, beukenootjes, tamme kastanjes, bosbessen en dito aardbeitjes. De walnoten moest ik noodgedwongen pikken bij de buren. Ook dat is veranderd! Daar zijn we tenminste op vooruit gegaan de laatste zestig jaar!
woensdag 2 november 2011
Allerzielen 2011
donderdag 13 oktober 2011
Wetenschap (11)
woensdag 12 oktober 2011
Aforisme (20)
alsmede na de uitslag
Zweden - Nederland
3-2
dinsdag 11 oktober 2011
Dagelijks leven (27)
zondag 9 oktober 2011
Evolutie (31)
In deze Lorentz-transformatieformule staat de lichtsnelheid c onder de streep, staat als wortel en wordt als breuk groter dan één als de (neutrino-)snelheid v groter dan c wordt. Dat wordt dus een negatieve wortel! Dat kan niet, maar wordt wel vaker toch aangetroffen als een "imaginair"getal: i.
Ziehier de kwantumvergelijking van Schödinger; het fundament van bijna de hele fysica. De auteur van dit fraais zoekt de verklaring van dit natuurwonder dan ook in "Imaginair"denken.
Een tweede denker maakt het ook bont: in de snaartheoriën worden "wormgaten" als werkhypothese toegepast: het neutrino zou van Geneve naar San Grasso (Italië) via zo'n gat een stukje hebben afgesneden. Dit lijkt mij persoonlijk, als eenvoudige leek die menigmaal van Zwitserland naar Italië reisde, een weinig voor de hand liggende route.
Nee, dan een ingezonden mededeling met de volgende strekking:
Als we eenvoudig van A naar B willen reizen zijn er 4 dimensies in het spel. Lengte van de weg, de breedte van de baan, de hoogte(verschillen) die we moeten bedwingen en als vierde factor: de tijd waarin dat plaats vindt. Zelfs kleine subatomaire fotonen -lichtdeeltjes- hebben door hun golf"lengte" en idem"breedte" daarmee te maken maar...het neutrino is vele malen nietiger! Het zou maar één ruimtedimensie nodig hebben, laat zich niet door materie of welke graviton (onbewezen zwaartekrachtdeeltje) dan ook van de wijs brengen en komt dus gewoon net iets makkelijker ter plekke dan dat logge foton dat zich door twee extra dimensies heen moet ploeteren. Dat gaat er bij mij makkelijk in als zoete koek. Maar ik begrijp er dan ook eigenlijk niet echt iets van.
*
Het blijft evengoed ondenkbaar dat er iets "vooruit" snelt aan een gebeurtenis die nog moet plaats vinden. Dat zet niet alleen Einstein op z'n kop maar ook de hele filosofie en tart elke fantasie. Zo ook het bericht dat de US-army er inmiddels in slaagde de snelheid van het licht sterk te remmen (fotonen afkoelen?) en nu op zoek is naar een manier om die op nul te zetten: is dat zoiets als in een boze droom denken: "ik stop er mee en word nu maar wakker" want het dreigt niet goed af te lopen? Ken je dat? Was "stop-de-tijd" niet een of ander tv-spelletje van Max voor Nederlandse emigranten? Of zong Marco B. al over die militaire geheimen in het verre Nevada?
't Zal hopelijk een meetfoutje blijken te zijn, want anders......
EN DIT IS ANTARES: De neutrinotelescoop 2500 meter onder water bij Toulon,