Je bent jong, je werkt en zorgt en leeft. Je leest iets over "pensioen in gevaar" en denkt: "dat zien we morgen dan wel weer". Sinds jaar en dag probeer ik onze kinderen te wijzen op het belang van tijdig en ruim investeren in later. Nu even kijken naar onze broeders en zusters in China, dat gigaland met die megaeconomie en die myraden mensen.
Demografie is best een moeilijk vak: vanuit het verleden via het heden extrapoleren naar de toekomst. Je moet bijna bovenmenselijke visionaire gaven hebben om lange-termijn-beleid te ontwikkelen voor 1.4 miljard inwoners. (1.400.000.000 mensen). China begon in de jaren '70 van de vorige eeuw te beseffen dat ongebreidelde voortplanting van onderdanen zou leiden tot niet meer te voeden aantallen monden, magen, buiken. Dan hebben we het nog niet over "wonen & werken"; mobiliteit, energie, zorg etc. etc. Dat zou wel eens spaak kunnen lopen. Beter ten halve gekeerd, moeten de denkers achter de chinese muur hebben gedacht: één KIND per paar werd de norm. Sterker nog dat werd de wet, inclusief strafwetgeving! Goed idee!??
Ja, in principe wel; afgezien van bijvoorbeeld de nare bijvangst aan extra veel abortussen van meisjesbabies, en nog wat ander klein menselijk leed. Maar grote consequenties heeft de maatregel nu ook Chinezen steeds ouder worden: wie zorgt voor die halfmiljard ouden van dagen, of senior-chinezen? Antwoord: ja, de jongere generaties; dat is niet anders dan bij ons. Maar, geen verrassing, ook dat loopt nu spaak. Twee jonge werkers moeten één gepensioneerde onderhouden, met geld en zorg en verzorging. Binnenkort wordt dat één op één, of nog zwaarder: 1 kind voor 2 ouderen. Vrouwen stoppen op 50 en mannen op 60 jaar met werken; in zware beroepen resp. op 45 en 55 jaar. Nu dreigt verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. En de werkeloosheid onder jongeren is al zo hoog. Dus iedereen en alles op de achterste benen; een soort Jongeriuseffect zal ik maar zeggen. Op dit moment is de Chinese economie nog booming. Maar ook voor China zijn grondstoffen, energie, voedselproductie eindig. Hoe zou de "Donner van Peking" dit gaan oplossen? Van "Mao trekken" is er niet meer bij, zal ik maar zeggen. Dringende les: zorg goed voor je eigen pensioenopbouw als je nog jong bent, want de collectiviteit kàn het op den duur niet meer trekken, ook niet in Europa.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten