zaterdag 10 september 2011

Nieuw woord (14)

De S E I S M O S I J S J E S zijn al ruim een jaar actief in ons huis
(26-08-10).
Deze vogeltjes met hun zeer welluidend getwitter zijn multi-inzetbaar!
Bij de geringste verstoring van hun rust door ruwe bewegingen zetten ze het op een fluiten en tsjilpen dat het een lieve lust is. Grootste grap voor kleinkinderen is dan ook: heftig de trap afstormen met luid gefluit tot gevolg. Maar ook wie met de deuren slaat wordt subtiel teruggefloten. Met de vuist op tafel slaan, nog zo'n voorbeeld van onaangepast gedrag, kan niet meer onopgemerkt blijven met deze vredelievende flierefluiters in huis.
Maar hun hoofdtaak is -zo verklaarde ik al menigmaal aan wie er naar vroeg- alert te zijn op aardbevingen. Als wij slapen waakt een heel leger sensoren over onze veiligheid: de rookmelder, de kelderpomp, het alarmsysteem, de thermostaat en last but not least "de wekker" die een nieuwe dag aankondigt en onze nachtrust ruw beëindigt; plus dus sinds kort onze vogelkens-op-batterij-made-in-China voor het geval Kortenhoef wordt opgeschrikt door een aardbeving. Is nog nooit gebeurd, maar je weet het niet hè? Ik hoopte er zo op, op een kleintje maar.
In 1992 was er een verscheurende beving in Roermond: in Zutphen rinkelden de kopjes van 't dressoir, maar (het was van donderdag op vrijdag) ik sliep er in het sousterrain dwars door heen.
In Garmerwolde woonden we óp de inzakkende Slochterenbel: slechts uit het Nieuwsblad v/h Noorden vernamen wij schalen van Richter. In 2001 was het goed raak in Alkmaar: de zachte siddering die heel het Gooi beroerde ging aan ons voorbij. Maar dat zou ons niet nog eens overkomen. Vanaf 2010 zijn wij paraat: iedere trilling die onze grondvesten bereikt wordt ogenblikkelijk omgezet in een opwekkende waarschuwing......tsjilperdetsjilp!! Eindelijk was het gisteravond zo ver! Wij zaten naar een nieuwe vara-serie te kijken, samen ja. Voor het naarbedgaan nog even het nieuws aan, anders kan ik niet
rustig slapen, en ogottegot heel half Nederland had zitten/liggen schudden, van Arnhem tot Leiden. De Bilt sloeg op tilt en hier...? Hier stond het knopje van de seismosijs op UIT. Zal ik het nu ooit nog meemaken?? Misschien ook maar beter zo, over echte aardbevingen mag je geen grapjes maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten