woensdag 11 oktober 2017

Een mythe ontrafeld...


Hoe schoon is die E-auto nu eigenlijk?




Vandaag (11 oktober) had Hilversum Airport de Nederlandse primeur van het Elektrisch Vliegen.
Op onze Kortenhoefse Plassen mag je al sinds jaar en dag uitsluitend elektrisch varen als je niet zelf wilt roeien of zeilen.
De Eerste elektrische vrachtschepen worden getest maar de dito raceauto's worden niet gepruimd door 't volk want ze maken geen race-autootje-lawaai.

Kortom: Elektrisch heeft de toekomst! Zou je bijna gaan denken......
Bij alle begrijpelijk enthousiasme (er worden geen CO² en NO² en fijnstoffen geproduceerd) moet aansluitend de vraag gesteld worden: "waar komt al die elektriciteit straks vandaan? "
Het antwoord is niet simpel maar één ding is duidelijk: in ieder geval niet van zon en wind. 
Deze twee sympathieke manieren van energie-invangen kunnen nog niet bij benadering de huidige huis-tuin-en-keuken-behoeften bedienen. 
Bij windstilte en donkere nachten moet alles worden opgevangen door gas & steenkool. Is ook dat onvoldoende dan worden wij afhankelijk van energie uit Frankrijk en Noorwegen. Resp. van kernenergie en waterkracht, als ze dat over hebben....
Tot hier toe geen grote problemen, behalve dat de kolen- en gascentrales binnenkort uit moeten (-faseren, wat een idioot woord) vanwege de fossiele CO²-productie, waarbij ook veel NO² ontstaat, een ernstig broeikasgas.
En toen waren er landen die hun kerncentrales ook nog eens gingen sluiten.
Maar....als we alles elektrisch gaan maken, van fiets tot boot en van bus tot vliegtuig dan komen we pas echt capaciteit te kort. 
Wie bedenkt iets, en wel supersnel?
Het voor de hand liggende antwoord zou moeten zijn: Kernfusie!
Maar die laat nu net zo onbegrijpelijk eindeloos op zich wachten. 
Over 30 jaar?
Atoomenergie = kernsplitsing is de enige tussenoplossing die ons energieprobleem kan opvangen: E=mc².
Rusland, China, de VS, India, Polen, het UK en Frankrijk onderkenden dit probleem tijdig. 
China heeft anno 2017 40 kerncentrales in aanbouw (plus 12 kolencentrales per jaar!). Rusland plaatst vooral veel centrales in de rest van de wereld: van Hongarije en India tot in Iran.
Terug naar de elektrische aandrijving ter vervanging van fossiele brandstofmotoren.






Naast het eenvoudigweg niet beschikbaar zijn van voldoende oplaadcapaciteit en de beperkte actieradius is het produceren van de benodigde accu's en het afvoeren daarvan na afdanking, resp. recycling een heel groot probleem en valt de uiteindelijk CO²-footprint en milieubelasting mogelijk zelfs in het nadeel van de E-auto's etc. uit. 
Binnensteden zijn natuurlijk wel gebaat met minder uitlaatgassen van auto's en boten.

In mijn visie op een ideale toekomst zou voor onze kleinkinderen omgeschakeld moeten worden naar de waterstofeconomie. Zie alhier  .









Geen opmerkingen:

Een reactie posten