donderdag 15 oktober 2009

Wetenschap 8

Bij een dagje uit naar de Bilt denken niet veel mensen aan Seismologie.

Toch is naast weer- en klimaatonderzoek de"seismologische registratie" een belangrijke tak van sport bij het KNMI: bepalen van de plaats en kracht op de Richterschaal van alle aardbevingen (en kernbomexplosies) waar ook ter wereld.

Wie verwacht een 19e eeuws chaletje, half ingebouwd in glas/aluminium nieuwbouw,

waar sinds 150 jaar het aardmagnetisme wordt gepeild?
Die kompasnaald zwalkt immers alsmaar heen en weer.

Tevens dient het huisje als Museum. Deze windmeter(?) staarde ons aan.

Maar daarvoor kwamen we eigenlijk niet naar de Bilt.

Met Martijn en Dimitri toog ik naar de jubileumviering van mijn 75-jarige Weer- en Sterrenkundeclub.

Symposium over de invloed van Nederlandse wetenschappers op astronomie en ruimteonderzoek door de eeuwen heen en nu en in de toekomst. En die is voorwaar niet gering. Zeker als je die jongens en meisjes meetelt die t.g.v. de braindrain elders (VS) werken, maar een paspoort van Het Koninkrijk bezitten.

Al die namen zal ik je besparen maar weet dat Hans Lipperhey in 1608 in Middelburg de telescoop uitvond: het begin van de ontrafeling van het uitspansel.

Weet dat Dwingeloo Radiotelescoop jaren lang de top van de top was: een radiokaart van al de waterstof in de kosmos. Inmiddels weer in ere hersteld als monument. Denk ook aan "Westerbork". Naast het beruchte Doorgangskamp kwamen daar 14 radioschotels in 1970. En nu wordt in Borger e.o. de LOFAR gebouwd: 25.000 antennes. Per seconde 6000 cd's aan data. Te verwerken door de RU Groningen, niet voor te stellen hoeveelheden. Realiseer je dat (T.U.-)Delft, Twente en Eindhoven de meest geavanceerde instrumenten voor satellieten ontwerpen en bouwen. Bij b.v. Chili-observatorium, ESA, HIFI -Spectrometer, Polarimetrie en Kosmologie zijn Nederlandse inspanningen niet meer weg te denken. Ook in de nomenclatuur spelen we mee: Oortwolk, Kuipergordel om er een paar te noemen. Zoiets als de Anne Frank planetoïde telt in dit verband natuurlijk niet mee!!

Door studenten van (alweer!) de Leidse faculteit Astronomie zijn zeer recent exoplaneten ontdekt. De ontdekking van een tweeling Aarde is een kwestie van tijd. Of daar net zulke slimmerds rondlopen als hier in Nederland zullen we helaas nooit te weten kunnen komen.............

En dit wordt LOFAR: verspreid over heel Noord Nederland en Duitsland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten