maandag 18 oktober 2010

Voortschrijdend inzicht

Oorzaken van klimaatverandering bij de weer- en sterrenkundeclub besproken.
Iedere tweede donderdag van de "wintermaanden" komen enige oudere, nieuwsgierige, mannen en vrouwen bijeen in het Alb. Thijmcollege, Hilversum, om diepgaande informatie te krijgen over onderwerpen waar enkele aanwezigen al meer van menen te weten dan de genodigde, wetenschappelijk actieve, sprekers. Dat is voor de zwijgende meerderheid wel eens storend, die insprekers die zichzelf zo graag horen; maar dit terzijde! We kwamen voor de "state of the art" van de wetenschap van klimaat en fluctuaties daarin! Ik ben aan mijn getrouwe begeleiders, en volgers die geïnterresseerd zijn, een kort en compact verslag verschuldigd. Het is ook niet mogelijk 155 powerpointplaatjes, plus een verhaal van ruim 2 uur, uitgebreid te verslaan in mijn kleine blog, zonder de aandacht van de lezer te verliezen.
Er zijn twee soorten oorzaken: natuurlijke en mensgerelateerde.
Om met de laatste te beginnen: wij homines sapientes verstoken miljarden tonnen fossiele brandstoffen, wij kappen miljoenen hectares oerbossen en verlagen de reflectie van zonne-energie ook nog eens op grote schaal door verstedelijking ( 2°C verschil tussen A'dam en Nw A'dam in Drenthe); en pas op: bijvoorbeeld Tokio is al half Nederland, maar er zijn meer supermetropolen!
Meer individuen = meer energiegebruik, meer houtkap en meer asfalt, steen en steden.
De natuurlijke oorzaken van klimaatverandering hebben beduidend grotere invloed, maar zijn niet te beïnvloeden.
* De Zon varieert in activiteit, dus in warmte- en zonnewindstraling.
* De aarde varieert in afstand en precessiehoek t.o.v. de zon.
* Er zijn grote kosmische inslagen (geweest) die klimaten totaal op de kop zetten.
* Vulkanisme dereguleert regelmatig weer èn klimaat, vroeger, nu en in de toekomst.
* Continenten schuiven en zeestromingen verschuiven door de miljoenen jaren heen.
* Natuurlijk broeigaskas methaan komt massaal vrij door opwarming,
en versterkt daardoor opwarming in vicieuze zin. Werkt 23x sterker dan CO2.
* Bij hogere temperatuur neemt het invloedrijkste (door volume) broeikasgas, n.l. waterdamp, 7% (!) per graad stijging toe.
* Door opwarming neemt het sterk weerkaatsende oppervlak van sneeuw en ijs af. Dus meer absorptie van zonne-energie.
Dé conclusie van de avond luidde: klimaatverandering is een eeuwig en continu proces dat onze planeet tot het einde der tijden zal blijven ondergaan en overleven. Het einde van onze zon zelf zal ook het ultieme einde van moeder Aarde zijn, maar zover is het nu nog niet.
Het probleem van de klimaatverandering is alleen het probleem van overlevingskansen van de levende organismen, lees het leven. In het bijzonder maken mensen zich druk over zichzelf; veel invloed heeft hun bezorgdheid niet in kosmische zin. Die zeespiegel stijgt 100%-zeker binnen nu en 10.000 jaar; en hij zakt even zeker daarna weer, in een nieuw glaciaal tijdperk. Intussen zullen Kortenhoef en Amsterdam kopje-onder gaan. Het is niet anders. Intussen wordt het hier wel lekker warm en gaan we meer wijngaarden aanleggen.
Onduidelijk blijft de rol van onze Beschaving op de toekomst van de leefomstandigheden op eigen woonplaneet; als alle grondstoffen opraken (zoet water, uranium e.a.) komt er oorlog en dan lossen we onszelf op. De aarde draait wel door zonder ons, hoor.

1 opmerking:

  1. Hans zegt: Zeer interessant. Maar hoe komt het dat de hele wereld denkt dat alleen de mens verantwoordelijk is? een soort omgekeerde Hybris (hoogmoed)?

    BeantwoordenVerwijderen