maandag 14 februari 2011

Holistisch

Holisme als Kitsch.
Het gebruik van de term 'holistisch' leidt tot misverstanden als de term niet zorgvuldig wordt gedefinieerd. Bij het, in de biologie, zinvolle en hanteerbare begrip 'holistisch' valt de nadruk niet alleen op de cellen of grotere eenheden als bestanddelen van ons organisme, maar ook op de wijze waarop exact omschreven lichaamsbestanddelen op een even exact omschrijfbare manier met elkaar samenwerken.
De term 'holistisch' heeft een tweede wetenschappelijke basis: een op neurobiologische gegevens gebaseerde visie m.b.t. verwevenheid van hersenmaterie en bewustzijn. Het wetenschappelijke holisme heeft dus betrekking op: zowel het totale materiële systeem als op het monistische materie-geestmodel, d.w.z. de onverbrekelijke eenheid van hersenmaterie en bewustzijn.
Vandaag-de-dag is holisme een zweverig geloofsartikel waarbij alle denkbare en ondenkbare uiteenlopende aspecten van het 'menszijn' onder één noemer worden gebracht: een warwinkel van uit hun verband gelichte brokstukken van biologie, kosmologie, cultuurhistorie,emancipatie en feminisme, oosterse- en westerse mystiek,ecologie en oecumene, ethiek, alternatieve ziekte- en zelfbeschouwing alsmede de algehele quantumfysica!! Ja, niets meer of minder.
Er is geen schijn van argument om al deze begrippen met elkaar in verband te brengen: dus KITSCH.nl
Holistische helpers sieren zich met een nietszeggend en onsamenhangend conglomeraat van onverwerkte filosofische begrippen, exotische folklore en een onbegrensde hoeveelheid irrationele bedenksels. In geen enkel concept is een praktisch hanteerbaar ziektemodel te ontdekken.
De wetenschappers dienen, gelet op bovenstaande, voor eens en altijd af te zien van het gebruik van deze omstreden term.
Vrij naar: de Schok der Biologie (1995) Arnold van den Hooff. ISBN 90 6168 4463
Gelezen in Caribië 1997 en herlezen in 2011 en vooral nog paraat houden, actueel als het is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten