maandag 7 februari 2011

Misdadige hulp

ZonMw is een zelfstandig bestuursorgaan voor financiering van Gezondheidsonderzoek. (met dank aan Luc Bonneux, epidemioloog in België)
.
Er wordt m.a.w. Nederlands belastinggeld verdeeld om project-ideeën te subsidiëren. Daar zitten onderzoeken naar pseudowetenschap bij. Berucht is het eeuwigdurende onderzoek naar de gezondheidsgevaren van electromagnetische straling. De kans dat na vijfendertigduizend onderzoeken een reproduceerbaar en betekenisvol effect opduikt, is kleiner dan een bewezen mirakel in Lourdes. ZonMw geeft ook indirect financiële ondersteuning aan effectiviteits-onderzoek naar "complementaire" en "alternatieve" geneeskunde.
.
Vermoedelijk rekent ZonMw erop dat alternatieve geneeskundigen enkel de ingebeelde ziekten van polderhypochonders verzorgen. Googelen op een combinatie van malaria en homeopathie leert anders. Tinus Smits biedt een "homeopathisch alternatief" voor een "chemisch malariaprofylacticum". "Ik pas deze methode met succes toe sinds 13 jaar, deze methode kan gebruikt worden door iedereen, jong en oud, in dezelfde doseringen en voor willekeurig welk land, ook als u zwanger bent."
.
Hans Reynen, arts voor bioresonantie en homeopathie, meldt dat "het gebruik van chemische middelen -zoals lariam- vaak heel vervelende bijwerkingen heeft" die hij vervolgens ook goed kan bestrijden met "gepotentiëerde lariam" !! Dit is het echte homeopathische werk! Hahnemann zal trots zijn.
.
Het vergelijken van homeopathische profylaxe met reguliere profylaxe is het vergelijken van een paraplu met een parachute. Je loopt met beide het risico te pletter te storten, maar met het ene meer dan met het andere. Een aanval van Malaria falciparum doodt 1 % van de gezonde volwassenen; dat loopt hoog op bij zwangeren en jonge kinderen. Het succes van homeopathische preventie ligt in het feit dat de infectiedruk bij gewone toeristen laag ligt. Maar wie pech heeft, riskeert zijn leven.
Homeopaten zonder Grenzen (HzG) is een vereniging, erkend als Goed Doel. die meesurft op het succes van de gelijknamige Artsen. Na slavenhalers, kolonialen, wapenhandelaren en olieboorders wordt Afrika nu geteisterd door deze therapeuteraars. HzG heeft in Ghana vergelijkend onderzoek gedaan naar verschil tussen homeopathie en chloroquine(obsoleet) bij koorts, waar uitkwam dat "homeopathie minstens even effectief is".
.
Wat zou er gebeuren als in Nederland bij 96 volassenen en kinderen het behandelen van een longontsteking met een ongeschikt antibioticum wordt vergeleken met een homeopathisch alternatief?
De vraag stellen is haar beantwoorden. Het zijn maar negers. In het jaarverslag staat "als afsluiting van de cursus homeopathie kreeg iedereen (150 deelnemers!) zijn eigen doosje homeopathica en konden ze.....in hun eigen dorp aan de slag, te beginnen met het behandelen van ongelukken, brandwonden en koortsen".
.
Dorpsgezondheidshelpers zijn steeds kwetsbaar voor "protoprofessionalisering", waarbij een snel behaald westers Diploma dient om beroepsmatig de kwakzalverij te bedrijven. Inderdaad, we lezen dat een helper al "succesvol" acute hersenvliesontsteking heeft behandeld met phosphorus C30.
Nu is C30 een verdunning van 10 tot de macht 60 (10^60), de aarde bevat 10^50 moleculen. Deze misdadige praktijken worden volgens HzG financiëel gesteund door de ethische Triodos Bank. Als je "ethisch handelen" belangrijk vindt, weet je wat je nu te doen staat.
.
Wat ZonMw nodig zou moeten laten onderzoeken: waarom gaan mensen naar pseudogenezers; waarom ambiëren verzorgers een pseudomedische carrière, wie is te goeder trouw en wie doet het voor het geld? We hebben geen flauw benul van de ware omvang van de schade. Onderzoek naar die complementaire geneeskunde, door ZonMw gefinancieerd, moet gaan over etiologie, epidemiologie en preventie van dit, al veel te lang, verwaarloosde gezondheidsprobleem!

7 opmerkingen:

  1. Hoi Henk,

    Je baseert je misschien op Wikipedia, maar daar heerst de terreur van de tegenstanders.
    Daarom hier de onderzoeken op Google Knol.
    Een hele lange rij homeopatisch onderzoek, allemaal gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappeljke tijdschriften:
    http://u.voizle.com/homeopathy2

    En je kijkt misschien alleen maar op sites van de tegenstanders. Dan wil ik je graag deze nieuwe site aanraden van een aantal Canadese organisaties, waar je o.a. kunt lezen wie betaald worden om de alternatieve geneeswijzen de nek om te draaien (bijv. Sense about Science, zie de sponsors daarvan op Sourcewatch).
    http://www.extraordinarymedicine.org

    Ook kun je daar het onderzoek vinden naar de sterke verdunningen. Wetenschappers uit dat vakgebied zijn het met elkaar eens dat ook zonder molecuul er werkzaamheid is. Twee Nobelprijswinnaars hebben kortgeleden gezegd dat er terreur heerst in de wetenschap over dit onderwerp, en dat men niet goed geinformeerd is.

    Groet, RW

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rini W.
    Het woord terreur komt 2x voor in je reactie*)

    Onderzoek doen naar iets dat er niet is lijkt mij jammer van tijd en geld.

    http://www.kloptdatwel.nl/events/1023/
    Alle deelnemers aan 10^23 zijn nog blij en gezond sinds zaterdag 5 feb. 2011.

    Als water zonder "werkzame" moleculen zou werken via "herinnering", dan moeten wij de natuurkundewetten herschrijven. Daar lijkt tot op heden geen aanleiding voor.

    Omdat er mensenlevens (en veel verspild geld) op het spel staan is homeopathie in het geheel niet onschuldig, wilde ik maar aangeven.

    *)van Dale: Terreur = georganiseerde geweldpleging ter bereiking van politieke doelen waarbij de bevolking leeft in voortdurende angst voor geweld en moord.

    Nobelprijswinnaars? Graag man en paard.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die Nobelprijswinnaars gebruiken zelf het woord terreur.
    Hier man en paard:
    www.infowebweistra.eu/homeopathie-wetenschap.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja, die Luc Montagnier, Benviste en Mevr. Ennis zijn toch wel erg omstreden. En deze "evidentie" wordt door zo'n overnacht van weldenkende onderzoekers tegengesproken, dat de balans duidelijk doorslaat naar de reguliere kant. Zelf hecht ik wel aan sites zoals:


    http://www.skepsis.nl/s-frames.html

    Even zoeken bij "Gezondheid"
    En mijn persoonlijke ervaring is dat homeopathie echt niet werkt (behalve placebo voor de believers). Ik schreef het wel eens voor (uiteraard na een gedegen cursus homeopathie!)als Laatste Redmiddel, maar helaas, dat werkte nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb er uitstekende ervaringen mee.
    Ook bij mijn familieleden.
    En mensen van de dood gered en van een amputatie gered.
    Ik zal dat nog op mijn site plaatsen.

    En voor de rest, misschien is dit nog aardig om te lezen:, hoe deze Nobelprijswinnaar oordeelt over deze vorm van scepticisme, vooral het laatste gedeelte is interessant:
    http://homeopathy.wildfalcon.com/archives/2007/08/30/brian-david-josephson-on-homeopathy/

    Met dank voor de aandacht,
    vg RW

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Iemand moet het laatste woord hebben

    http://cryptocheilus.wordpress.com/2010/07/05/prof-dr-robert-gorter-hooggeschoolde-kwakzalver/#more-4164

    Zo'n verhaal is nu prototypisch voor dit soort wetenschappers. Einde discussie, want onverenigbare denkwijzen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. The list has been updated. Now it's 204 human studies published in 86 peer-reviewed international medical journals out of which 96+ are FULL TEXT out of which 94 are PDF which can be downloaded at http://knol.google.com/k/scientific-research-in-homeopathy

    BeantwoordenVerwijderen