zondag 9 oktober 2011

Evolutie (31)

Het betreft, wat mij betreft, geen voltrokken evolutie maar een (r)evolutie in ons denken:
die kleine rakker van een neutrino zou sneller gaan dan het licht?
Dat mag niet!
Voor het juiste begrip: een neutrino is 10 miljoen maal kleiner dan een electron,
dus helemaal niet begrijpelijk, bevatbaar en voorstelbaar
voor normale humane grijze cellen.

In deze Lorentz-transformatieformule staat de lichtsnelheid c onder de streep, staat als wortel en wordt als breuk groter dan één als de (neutrino-)snelheid v groter dan c wordt. Dat wordt dus een negatieve wortel! Dat kan niet, maar wordt wel vaker toch aangetroffen als een "imaginair"getal: i.

Ziehier de kwantumvergelijking van Schödinger; het fundament van bijna de hele fysica. De auteur van dit fraais zoekt de verklaring van dit natuurwonder dan ook in "Imaginair"denken.

Een tweede denker maakt het ook bont: in de snaartheoriën worden "wormgaten" als werkhypothese toegepast: het neutrino zou van Geneve naar San Grasso (Italië) via zo'n gat een stukje hebben afgesneden. Dit lijkt mij persoonlijk, als eenvoudige leek die menigmaal van Zwitserland naar Italië reisde, een weinig voor de hand liggende route.

Nee, dan een ingezonden mededeling met de volgende strekking:

Als we eenvoudig van A naar B willen reizen zijn er 4 dimensies in het spel. Lengte van de weg, de breedte van de baan, de hoogte(verschillen) die we moeten bedwingen en als vierde factor: de tijd waarin dat plaats vindt. Zelfs kleine subatomaire fotonen -lichtdeeltjes- hebben door hun golf"lengte" en idem"breedte" daarmee te maken maar...het neutrino is vele malen nietiger! Het zou maar één ruimtedimensie nodig hebben, laat zich niet door materie of welke graviton (onbewezen zwaartekrachtdeeltje) dan ook van de wijs brengen en komt dus gewoon net iets makkelijker ter plekke dan dat logge foton dat zich door twee extra dimensies heen moet ploeteren. Dat gaat er bij mij makkelijk in als zoete koek. Maar ik begrijp er dan ook eigenlijk niet echt iets van.

*

Het blijft evengoed ondenkbaar dat er iets "vooruit" snelt aan een gebeurtenis die nog moet plaats vinden. Dat zet niet alleen Einstein op z'n kop maar ook de hele filosofie en tart elke fantasie. Zo ook het bericht dat de US-army er inmiddels in slaagde de snelheid van het licht sterk te remmen (fotonen afkoelen?) en nu op zoek is naar een manier om die op nul te zetten: is dat zoiets als in een boze droom denken: "ik stop er mee en word nu maar wakker" want het dreigt niet goed af te lopen? Ken je dat? Was "stop-de-tijd" niet een of ander tv-spelletje van Max voor Nederlandse emigranten? Of zong Marco B. al over die militaire geheimen in het verre Nevada?

't Zal hopelijk een meetfoutje blijken te zijn, want anders......

EN DIT IS ANTARES: De neutrinotelescoop 2500 meter onder water bij Toulon,
die mede door een Nederlands onderzoekprogramma neutrino's opspoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten