zaterdag 8 oktober 2011

Nieuws: Moxabranden!

Ik heb liever dat je het van mij hoort dan maandag in de krant moet lezen, want ik was er zelf bij!
Via de Erasmus- universiteit en in de persoon van de vice-voorzitter van het Erasmus MC, de weledelhooggeleerde heer professor Dr Huub Pols werd heden de Meester Kackadorisprijs 2011 toegekend aan fysiotherapeute Ineke van den Berg- de Lange, acupuncturiste te Berkel Rodenrijs. En wel voor haar onvoorstelbare Proefschrift, waarin geen proef voorkomt. De uitreiking van deze prestigieuze prijs vond vanmiddag plaats tijdens een feestelijk intermezzo op ons Jaarlijkse Symposium tegen de Kwakzalverij in Amsterdam. Niemand uit Rotterdam e.o. werd bereid gevonden de bijbehorende Trofee en Oorkonde in ontvangst te nemen.
Het wetenschappelijk Proefschrift ter verkrijging van de medische doctorstitel eindigt, om te beginnen, met de volgende oneliner: Er gaat meer boven je pet dan eronder (zit).
Nu dienen stellingen behorende bij een wetenschappelijke dissertatie niet per definitie wetenschappelijk te zijn; er mag best enige humor resp. relativering in schuilen, maar als je op eigen "wetenschappelijke"denkwerk zó publiekelijk afdingt nog voor je de titel binnen hebt, ja dan hoort Kackadoris daar als aanfluiting in de prijzenkast wel als bekroning bij! Gefeliciteerd.
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud? Kan ik me voorstellen maar ik waarschuw alvast voor mogelijke teleurstelling. Hou je vast: uit een literatuuroverzicht (ten onrechte betiteld als meta- analyse, want recent Europees onderzoek gaf onwerkzaamheid aan) zou blijken dat via verhitting van acupunctuurpunt Bl 67 = kleine teen, de baarmoeder van een gravida zodanig wordt geprikkeld dat een bestaande foetale stuitligging spontaan gecorrigeerd wordt naar hoofdligging. Hoort zulk evident abacadabra-beoefenen thuis in een Academisch Ziekenhuis? Nee, natuurlijk niet. Sterker nog, het is nog nooit uitgevoerd, het wordt ook nu niet toegepast en zal ook nooit worden ingevoerd. Want het is onzin. Maar professor Pols verdedigt haar met verve: "Wetenschappelijke bevindingen hoeven niet altijd binnen het domein van de bio-medische wetenschap te vallen" Sorry? Welk wetenschappelijk domein dan wel? Mijn mond valt open van verbijstering. Wetenschappelijke hyper-inflatie....niet alles wat uit China komt is o.k.
En in Tibet (ja, helaas ook een stukje China) zeggen ze: genezen is erotiseren. Ja, daar kunnen ze hier ook wat van, de therapeuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten