vrijdag 30 maart 2012

Aforisme (23)

Links wil minder rijken.
Rechts wil minder armen. *)
Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw was, naar mijn idee, de polarisatie: "links / rechts" die zo karakteristiek was voor het daaraan voorafgaande eeuwdeel, geharmoniseerd. We polderden, we vonden nieuwe items uit voor de discussies op basis van gezamelijk belang. Politici leken net redelijke mensen geworden.
Humanistische doeleinden leken boven de religieuze te gaan. Algemeen belang leek boven groepsbelang uit te stijgen. Het blijkt broze welvaartsfilosfie. Gaat het even wat minder (Nederlanders blijven tot de welvarendste burgers van Europa te behoren) dan versplintert de harmonie als een vertrapte lachspiegel: ha,ha, we liepen er met open ogen in!
Links wil minder rijken, rechts wil minder armen. De keuze lijkt niet zo ingewikkeld..........kom op Marc. Op de topsalarissen van dat topzware topmanagement van al die tientallen ontwikkelingshulporganisaties kan wel een miljardje bezuinigd. Overhead heette dat vroeger!
Niet op de hulp aan de mensen in een armoedesituatie die hun eigen bestaan -en die van hun gemeenschap- proberen te verbeteren, dat spreekt vanzelf.
Links, rechts, links, rechts, ach wel herkenning maar geen feest. Tenenkrommend jammer.
*) Joost Eerdmans. Radio 1 . 30 maart 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten