vrijdag 23 maart 2012

Wetenschap 13

Wij leven, ik kan het niet vaak genoeg herhalen, in tijd en ruimte.
Dat heeft als consequentie dat wij sowie dag en nacht, ja week in week uit, 4 dimensies moeten doorleven: lengte x breedte x hoogte x tijd, en dat geldt voor iedereen op alle plaatsen en op alle tijden. Op planeten, in het ISS, op de zon en in de Andromedanevel en ook in Kortenhoef. Klinkt theoretisch en lijkt verder niet erg praktisch voorstelbaar, maar misschien helpt dit voorbeeld je je te realiseren dat we een tijdruimtestofje zijn, voortgeblazen door de grote lege kosmos:
Kortenhoef draait met planeet aarde in 24 uur z'n rondje, schijnbaar een dag later weer terug op het zelfde plekje waar we gisteren waren. Maar we draaien met die planeet ook nog (in een jaar) een rondje zon met een snelheid van 30 kilometer per seconde! Dat is 2,6 miljoen kilometer per dag. Dus 24 uur geleden waren wij op een plekje 2.600.000 km terug in ons planetenstelsel. Samen met de zon bewegen we als stelseltje met een snelheid van 250 km per sec. in een baan rond het centrum van ons melkwegstelsel: 22 miljoen km per dag. Gisteravond waren wij dus 22.000.000 km minder ver in ons sterrenstelsel dan nu. Onze melkweg tuimelt ook nog eens met alle zuster- en broederstelsels door de kosmosruimte met een snelheid van 600 km / sec ten opzichte van de oerknal (kosmisch centrum) weg naar de buitenste grenzen van dit heelal.
Besef morgen als je wakker wordt dat wij in één dag 52 miljoen kilometer in tijd zijn opgeschoten in de ruimte. Goede morgen van uit Kortenhoef, zijn jullie er ook nog?
met dank aan Wetenschapskalender 2012 / SRON
Hoe snel dit heelal zich voortbeweegt in de tijd t.o.v. andere heelallen zullen we wellicht nooit te weten komen..aan het Droste-effect zal toch ooit een grens zijn ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten