maandag 21 mei 2012

Evolutie (35)





Ook in het klein bestaat er een soort evolutie: binnen een soort, een groep, een familie, ja, zelfs binnen een gezin of in de ontwikkeling van een individu. Die leidt niet noodzakelijk tot fysieke veranderingen van zo'n persoon maar er voltrekt zich soms een geestelijke ontwikkeling die ik zou omschrijven als "vereenvoudiging". Nee, nog even geen grappen over kindse opa's die de tel kwijt zijn, maar constateren dat met het vorderen der jaren de "eisen" lager worden, de echte tevredenheid eerder wordt bereikt. Maar dan wel dat de zo geprezen nuancering van meningen en gevoel weer wat basaler wordt en dat mijn scepsis over 's mens bedoelingen, dus politiek en maatschappij in hun algemeenheid, toeneemt. Geleidelijk. Niet als een plotse mutatie onder invloed van de kosmische straling.
In deze context mocht ik gisteren 70 jaar worden in kleine kring. Mijn omgeving had ik het (on?)bedoeld vrij lastig gemaakt: liever geen cadeaux, geen vreemden, geen sociaal wenselijke / verplichte ontvangsten.*) 
Dineke bestond het toch om een project -omgeven met geheimzinnigheid- aan te kondigen maar ik mocht niks vragen. "Die gedanken, aber, sind frei" alsdus een Europees songfestivalliedje....?
In gedachten zag ik allerlei levende lijken uit kasten komen in het duister: spot aan: "Happy Birthday To You" vijftigstemmig; champagnecoupe in de hand. Hoera. Hoera. Hoera. Smile ;-((. 
Dineke respecteerde echter op koninklijke wijze mijn licht-autistische trekjes en liet al onze voorhanden zijnde artistieke en creatieve gezinsleden (buiten mijzelf 10 stuks) samenwerken aan een monument met onbeschrijfelijke gevoelswaarde: Texel, symbool van samenzijn van groot en klein en jong en oud op een unieke locatie: de Buteriggel op het duin van de Koog.
In het extreem beveiligde geheim werkten de samenzwerende partijen op onverdachte momenten de volgende 3D schildercollage uit:


[  80 x 120 cm;  op plaatje klikken = vergroten]
de verrassing was compleet. Ik ben denkelijk nog nooit zó blij geweest met een verjaardagscadeau....................let op: touwwerk, schelpen, houtdelen, vlieger, zeedonderpadden- en haaieneieren: alles authentiek van Texel    opgep(l)akt!
En ik verdenk de makers er van dat ze hiermee stiekem opteren voor een voortzetting van dit onvervreemdbare familiemos: "voorjaar = boot naar Texel".

Ik zal de signering van dit kunstwerk nog even uitvergroten: v.l.n.r.:
Pien - Stijn - Julius - Kira - Maud - Dineke - Truska - Martijn - Dimitri - Marlijn


Lief tiental, dank je uit de grond van mijn voor jullie kloppend hart, dit was het allerdierbaarste wat jullie voor mij konden doen en het is tastbaar en blijvend.

*)Allerlei 70-jarigen gaan varen met een partyboot met zeventig keurige kennissen en nog weer anderen halen hun kinders en kleinkinders voor een tochtje naar de Seychellen.....wij pakten paraplu en boot en gingen aan boord van de sloep  "de Zwaan" op weg naar Vreeland. ............de Seychellen kunnen wachten.  

1 opmerking:

  1. Wat Henk vergeet te vertellen is dat we nog geen kwartier na de laatste foto in hemdsmouwen - alhoewel, mijn hemd had zelfs geen mouwen - genoten van een zonovergoten vaartocht over de Vecht. Zo wil ik ook wel 70 worden!

    BeantwoordenVerwijderen