dinsdag 2 april 2013

Kosmologie is ook een vak (1)

 
 
 
Een kosmoloog zal niet zo snel werkeloos worden.
 
Sterker nog, er dreigt een enorm tekort aan kosmologen (m/v) want er is werk aan de winkel.
Nu heb je kosmologen in soorten en smaken. Je denkt al gauw aan een studeerkamergeleerde  door ruim dertig computerschermen omringd; met daarop formules & grafieken, en een foto van Einstein op de schoorsteenmantel. Je ziet ze soms ook in een soort ruimtepakken in Cern, onder de grond in de Jura, speurend naar Higgs deeltjes.
Eens vonden ze er een.
Nobelprijs volgt nog.
 
Niemand zal bij het begrip 'kosmoloog' denken aan een midlife bibliothecaresse van de UVU die al 9 jaar natuurkunde studeert, en die haar afstudeerscriptie steeds maar niet afkrijgt omdat ze aldoor lezingen moet geven over haar 'ding': Inflatie.
 
Ik stel mijn volgers voor aan Anne van Weerden, informatiespecialist (??).
 


 
Niet alleen informatie, maar vooral inflatie is dus haar specialisme. Donderdag 21 maart deed ze onze KNVWS-afdeling aan. Klein, select gezelschap. De leden die andere prioriteiten verkozen zal dat eeuwig berouwen. Niet alleen Einstein en de Big Bang beheerste ze, ze ging verder: ze gaf ons een kijkje achter de schermen van het uur U. Voor dit moment geef ik vast weg: "Is er bewijs dat de wetten van natuurkunde en wiskunde al bestonden vóór de singulariteit die wij 'het begin' noemen?" Was de Tijd er al? De Inflatiehypothese past tijd- en ruimte- en fysicawetten toe om tot de quantumgraviatietheorie te komen. Kan dat zomaar?
Wij allemaal, -ook Ossian-  zijn integraal onderdeel van het heelal. Zoals uit mathematische regels zal blijken lag het ontstaan van ons Sterrenstelsel, ons Zonnestelsel, ons Planetenstelsel besloten in het Begin; en via die planeten en de geboden condities was het ontstaan van Leven blijkbaar onontkoombaar  de uitkomst.............etc. etc. En de 'kroon' op dat DNA-gekronkel die wij Homo Sapiëns noemen denkt nu na over de hypothese van zijn ontstaan. Filosofisch gesproken: Het Heelal denkt na over zichzelf. Of komt 'GOD' weer om de hoek gluren? Met andere woorden: Fultime Kosmologen m/v gevraagd!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten