zaterdag 20 april 2013

Stelling van de dag

 
 



De 'second opinion' is de molensteen om de nek van de Ziektekostenverzekering.

Niet alleen worden premies voor de Ziektekostenverzekering onnodig hoog door het ongebreideld aanvragen van 'second opinions', ook het totaal van de zorgkosten - 75.000.000.000 €- die wij allemaal samen via de Belastingdienst dienen af te dragen (nu al nummer één op ons Begrotingstekort, klik nu op onze Staatsschuld en huiver!!) is daardoor onvoorspelbaar expansief.
Natuurlijk is het acceptabel dat een patient na een onduidelijke of onzekere diagnose van een geraadpleegde deskundige het oordeel van een tweede onafhankelijke deskundige wil vragen; de eerste behandelaar zal daar zonder moeite mee instemmen. Maar het wordt steeds meer een 'gewoonte' om na ieder contact met een medicus (lees: medisch specialist) maar direct een tweede specialist in te schakelen, want de second opinion zit toch 'gewoon' in het basispakket?!
Als je een beetje krities/argwanend/alternatief tegenover de reguliere geneeskunde en haar beoefenaren staat kun je zelfs eenvoudig -even terug naar de huisarts- een derde specialist over dezelfde klacht raadplegen.
 
Dit lijkt mij allemaal te gek voor woorden. Deze wijze van diagnostiek leidt domweg tot dubbele kosten. Als de tweede arts ook de laboratorium- en röntgenonderzoeken nog eens dunnetjes wil overdoen is de schade helemaal niet meer beheersbaar. Los daarvan: al dat 'shoppen' tast de vertrouwensrelatie tussen arts en patient in de wortel aan, en dat helpt ook al niet voor het therapeutisch resultaat.
 
Pleidooi: Een 'second opinion' wordt uit de basisverzekering vergoed als de uitkomst een significant andere is dan die van de 'first opinion'.
Alle kosten voor een pretdiagnose*) moeten uit de basisverzekering geweerd worden. Ook kosten voor herbepaling van reeds geregistreerde waarden, CT-, SPECT- en MRI-scans dienen voor rekening van de aanvragende patient te komen en niet bijgeteld te worden bij de onbeheersbare collectieve Staatsschuld.
*) Orgaanscan       ± €    500
    MRI-body-total ± € 1.600
    Spect, nucleair onderzoek: ik vind nergens indicaties van de  kosten,
    maar  ga  uit van een veelvoud in euro's aan mankracht en materiaal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten