maandag 2 november 2009

Aforisme 3

Of deze gedachte op een aforisme of op wetenschap berust mag mijn lezer zelf concluderen: "Hoe meer we te weten komen hoe minder wij weten"! Dit te pas en te onpas gebezigde aforisme is op zich Onzin. Bedoeld wordt natuurlijk dat méér kennis ook meer vragen oproept. Maar het komt er op neer dat, door je ergens stevig in te verdiepen, de oorspronkelijk aanwezige basiskennis steeds meer vertroebeld wordt, tot er een bijna onafzienbare reeks vragen achterblijft. Zo vergaat het mij bij het doorspitten van "cholesterol en haar diverse zusjes" : we kunnen echt niet zonder ze, sterker nog, "te laag" lijkt nog slechter dan "te hoog". Maar dan wordt het nog erger: de felle cholestrolbestrijders onder de verzamelnaam statines blijken niet te werken bij vrouwen, maar geven vaak extreme bijwerkingen. Terwijl een verhoogde cholesterolspiegel niet leidt tot hart- en vaatziekten? Vragen, vragen, vragen.

  • Wat te denken van het berichtje van vorige week dat enige fotonen (eigenlijk Rö) sinds 13.700.000.000 jaar onderweg zijn met een snelheid van 300.000 km/ sec, het oog van een aardse detector hebben bereikt? Dit is slechts 650 miljoen jaar vóór de Big Bang: Dus bijna een van de eerste electromagnetische stralen óóit. Veel verder kunnen we eenvoudig niet kijken, anders zou je immers God zien? Vragen, vragen.
  • Aan onderzoek naar H1N1 oftewel de nieuwe Influenza A ontkom je dezer dagen eenvoudig niet: we weten er gewoon nog hoegenaamd NIETS van. Hoe gaat dit nieuwe virus zich nu verder ontwikkelen? Wat als je klein of oud of zwanger bent? Vragen, niets dan vragen. En goed je handen wassen hoor!
  • Zwangere geiten dan? Q-koorts en dode of zieke boeren. Wat te doen met geitenkaas, huisartsen in Brabant. Of met de geiten zelf? We tasten nog in het duister!

Oh! Was het nog maar 2008.

En overigens is 2 november de sterfdag van mijn moeder, maar die wordt ruim "overschaduwd" door haar 100ste geboortedag dit jaar.

Zal wel een beetje "joods" zijn. Lechaim!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten