dinsdag 17 november 2009

Wetenschap 9

ONDERSCHEID MAKEN tussen wetenschap en pseudowetenschap is een geheel op zichzelf staande tak van sport.
Wetenschappers van alle denkbare disciplines verenigen zich wereldwijd in skeptische clubs die onderzoek doen naar wetenschappelijke claims die nergens in de peerreviewed publicaties gesleten kunnen worden. De doe-het-zelf-pseudo-wetenschappers laten hun ideeën de vrije loop in populaire resp. commerciële mediumuitingen. Vaak overigens geheel in eigen beheer uitgegeven of uitgezonden. Leve het WereldWijdeWeb. Alleen de VPRO heb ik nog nooit kunnen betrappen op het kritiekloos laten spuien van pseudodenken; integendeel. Altijd een kritische vraag bij ONZIN! Eigenlijk moest de VPRO lid worden van Skepsis..........

Het kwartaalblad Skepter is smullen geblazen, maar het hoogtepunt voor een lidmaat van deze sekte is wel het jaarlijkse Congres. Komt allen tesamen, zoiets als het Congres van de Partij in China, maar dan iets kleinschaliger. Alleen soep en broodjes. Dimitri wilde ook wel mee, hij is nog niet gedoopt maar wie weet? Wij gingen dus samen op pad naar de Domstad-hogeschool.

Aan bod kwamen bijvoorbeeld:

  1. Kosten en baten van de Evolutieleer: de EO knipt ongegeneerd uit Darwin documentaires van de BBC. Creationisten bouwen een Ark van Noach.
  2. Kunt u me effe checke dokter? De epidemie van de screening en de hypochondrisering van de maatschappij. Mogen we nog wel ziek zijn?
  3. Pseudo-kunst. Meer dan 60% van de Appels is vals. Meer dan 90% van de Dali's is niet door de kunstenaar gemaakt. Van Picasso ben ik het vergeten (even aan Dimi vragen). Er zijn wereldtopmusea waar de halve collectie namaak is. We spreken echt over miljarden!! Dit keer eens geen lichtjaren maar dollars.
  4. Angst voor electromagnetische velden (GSM en zo). Er valt niet
    tegen op te praten. Argumenten komen te wetenschappelijk en betweterig over. Sommigen hebben belang bij die angst. Gelovigen willen het gewoon niet snappen.

Het is een greep uit de veelheid van actuele onderwerpen die de revue passeerden.

Kan dat allemaal in één dag, hoor ik je denken.

Ja, als je begiftigde sprekers hebt, vragenstellers kort houdt en het tijdschema strak handhaaft, kom je aardig uit. Anders halveer je gewoon de pauzes.

De besproken "onzin" kost de samenleving astronomische bedragen. De bespreking ervan is voor leden gratis. Wie gaat er volgend jaar méé???!!!

Wat nazoemt in mijn herinnering is de uitspraak van Ovidius (wie leest hem nog?):

"Niets baat dat ook niet kan schaden". Er zaten geen homeopathen in de zaal, jammer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten