zaterdag 1 januari 2011

De Theorie van Alles

(dit is geen afbeelding van Frans Bannink maar van Albert E.)

De Stand van Zaken op 1-1-11 van de 21ste eeuw na Christus, met betrekking tot de algemene theoretische fysica.
Tòt Einstein maakten wij berekeningen over kanonskogels, manen & planeten, gewichten, massa's en snelheden, met de Wetten van Newton. (n/m², weet je nog?) Het ging om dichtbije en tastbare zaken. Zelfs bewegingen van hele sterrenstelsels en raketlanceervensters naar Uranus vallen daar moeiteloos onder. Anders werd het toen bleek dat bepaalde zaken als "massa" en "snelheid" hele hoge waarden bleken te kunnen aannemen. Albert Einstein (1879-1955) bracht soulaas: een dimensie (tijd) erbíj, om het simpel te zeggen, en we kunnen alles beschrijven en voorspellen: de Realiviteitstheoriën. Gaan over snelheid van licht, kromming van ruimte en zwaartekracht. Kortom, de kosmos kwam wat berekenbaarder over.
Al vroeg in de 20ste eeuw diende de vraag zich aan naar verklaringen van verschijnselen op het microniveau: de wereld van de elementaire deeltjes. De tijd dat atomen (=) ondeelbaar waren ligt alweer ver achter ons. De kwantummechanica, waaraan de naam Niels Bohr (1885-1962) verbonden blijft, zag het licht.
"Eenvoudig gezegd wordt het gedrag van elementaire deeltjes beschreven in termen van waarschijnlijkheid: het modulus in het kwadraat van de complexwaardige golffuncties; m.a.w. de kansdichtheid van meten van een waarde van een fysiche grootheid. B.v. plaats, snelheid en spin; kortweg impulsmoment." *) Helaas, de kwantumtheorie laat zich niet verenigen met de Algemene Relativiteitstheorie. Toch dienen de wetten van de natuurkunde overal en altijd op dezelfde wijze geldig te zijn onder gelijke omstandigheden.
In de jaren '70 van de vorige eeuw werden diverse Snaartheoriën ontwikkeld of opgepoetst, gekanaliseerd in de elf-dimensionale Membraantheorie, die alle tien-dimensionale Snaartheoriën (5 stuks) overkoepelt. Maar...............overal komt de alom aanwezige Zwaartekracht er bekaaid vanaf: de roep om eenduidige verklaringen leidt tot het zoeken naar de Theorie van Alles. Boektitel van Stephen Hawking.
Dit wordt de Unificatie- theorie genoemd: één model voor massa en golven en tijd, energie en zwaartekracht- inclusief de donkere materie, die 96% van het hele heelal uitmaakt. Higgs deeltjes? Een sluitende wiskundige verklaring voor schepping (bigbang) en apocalyps (einde der tijden).
Deze nijpende vraagstelling rechtvaardigt ruimschoots de zesmiljard euro (6.000.000.000 €) verslindende zoektocht in de LHC / CERN /Genève naar.....het higgsdeeltje, al vonden we er maar één.
Dat is de stand van zaken anno domini MMXI.
*) met dank aan wikipedia.
Nieuwsgierig geworden? Ga Natuurkunde studeren of kijk op

Geen opmerkingen:

Een reactie posten