woensdag 16 maart 2011

Zelfredzaamheid

Door de Japanramp, maar niet alleen daardoor kwam de vraag bij mij op: hoe kunnen wíj doorgaan met bestaan als de electriciteit voor langere tijd uitvalt in b.v. Amsterdam, Hilversum of Huddinge? Als de stroomvoorziening stagneert zijn de gevolgen zeer ingrijpend. We zouden er echt eens bij moeten stilstaan hoe we de dagen zouden kunnen doorbrengen als er geen energie van buitenaf meer beschikbaar is (we laten verhoogde ioniserende-straling buiten beschouwing, anders kunnen we ook niet meer vliegen of skiën of naar de tandarts en dat doen we zeker niet in die oer-opstelling).
Zonder stroom is er ook geen waterdruk, geen gasdruk, geen radio en tv, geen internet en telefoon. Batterijen en accu's lopen leeg, dus dat telt op de duur ook niet mee. NIETS VAN HET DAGELIJKS COMFORT WERKT MEER. En nu?
Hebben we nog een opwindwekker of is dat niet belangrijk? Hebben we eten in huis dat onafhankelijk is van koelkast, oven of fornuis? Hebben we drinkwater voor weken onder handbereik? Fietst de fiets nog? Kachel met voldoende hout voor verwarming en koken? Moeten we er eens op oefenen in Nederland? Misschien zitten ze in Zweden beter dan op Sporenburg met de voorraad worteltjes uit Rösasen?
Het is nauwelijks 100 jaar geleden (onze ouders en grootouders!) dat we electriciteit als een bijzonder wereldwonder beschouwden, voor slechts een enkele uitverkorene beschikbaar. Zij (die ouders en ik ook heel even) konden het rooien in een maatschappij zonder stroom. Hoe lang zouden wij het overleven? Zelfredzaamheid noemen we dat.
Het kan geen kwaad er eens diep over na te denken...!
*we hebben in de schuur nog een houtkacheltje om te koken en verwarmen. Hout voor jaren.
*we hebben nog een stroomaggregaat en dozijnen kaarsen.
*we hebben nog een paar kilo walnoten, appelbomen, beginnende paardenbloemen.
*we hebben een moestuintje en water te over.
*we hebben nog fietsen en bij overstroming vluchten we naar boven.
*we hebben een mooie wijnkelder, maarja, dan houdt het wel zo'n beetje op. Misschien wat Spa er bij?
*we kunnen voor onze naasten een vluchtheuvel zijn. De kelder is bomvrij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten