zondag 2 september 2012

Evolutie (36)



                                                


Tijdens zoiets eenvoudigs als 3 maanden niets uitvoeren gaan sommige ontwikkelingen stug door. Met het risico dat je iets mist! Gelukkig gaat niet iedereen in de standby-modus. Alerte wetenschappers en goedbedoelende amateurs ploeteren voort met hun onderzoek en ontwikkeling; ondanks tropische regenbuien en -temperaturen, herfstige winden en windstille hittegolven. De zomer is voorbij, de school begint: da's het leuke van vakantie.....het is maar tijdelijk. We moeten de balans opmaken van de wetenschappelijke oogst tijdens de jaarlijkse siësta van denkend Nederland e.o. Nu mogen die doorzwoegers met vakantie.
                                                
Eigen vakgebied eerst! Tijdens onderzoek dat zich uitstrekte over een periode van 18 jaar werden 5500 ouderen gevolgd.
Deelnemers die hun tanden (gebitten = prothesen??) gemiddeld minder vaak dan eens per dag poetsten, bleken tot 65% meer kans te hebben op het ontwikkelen van dementie, vergeleken met de patienten die hun tanden dagelijks één- of tweemaal poetsten.
Kijk, dat zijn hoopgevende onderzoeken voor mijn omgeving; mijn levenslange daggemiddelde ligt ruim boven de 2. En mijn gerelateerde dierbaren zullen er maar weinig voor onder doen.
De onderzoekers zeggen dat bacteriën uit de tandplaque kunnen doordringen in de hartspier, bloedvaatwanden en hersenen. Met o.a. hersenschade, Alzheimer en hart- en vaatziekten tot gevolg. De bekende tandvleesontstekingsbacteriën  (gingivapathogenen) komen bij Alzheimerpatienten significant vaker voor in de hersenen.
Ook diabetes en cva (herseninfarct) worden in verband gebracht met de foute mondflora. (publicatie Journal of American Geriatrics Society)

Welaan, poetsen geblazen dus, maar wel duurzaam.
Marloes van Elewout (12, Breda) had die éne geniale gedachte die iedereen gehad zou willen hebben : de opwindtandenborstel. Geef haar de Nobelprijs voor de            3e-wereldzelfhulpapparatuur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten