zaterdag 13 oktober 2012

Nieuw woord (18)



Chronotherapie is het begrip dat beschrijft hoe je kunt / moet zoeken naar het juiste tijdstip voor een medische behandeling, b.v. chemotherapie bij kanker. Chronotherapie maakt gebruik onze biologische klok: het mechanisme dat slaap- en waakritme reguleert, maar ook ademhaling, spijsvertering, hartslag en bloeddruk. Ook temperatuurschommelingen vinden volgens een vast ritme plaats. Al in een vroeg stadium van de evolutie ontstonden de tijd-genen die levende organismen synchroniseerden met de draaiïng van de aardas: in 24 uur 360°. Jetlag en zomer-wintertijdwisselingen zijn voorbeelden van ontregeling van ons bioritme; duurt die ontregeling te lang dan ontstaan grote problemen, tot depressie aan toe. Doorgronden van de fluctuaties in stofwisseling en functies kan leiden tot het bepalen van het momentum waarop optimale resultaten van een medische behandeling kunnen worden verwacht en tegelijkertijd de minste bijwerkingen. Combinatie kortom van tijd en ingreep: chronotherapie is geboren.
Tussen haakjes: moleculair genetisch chronobiologe (!)prof. dr Martha Merrow stelt dat 80% van de Nederlandse bevolking lijdt aan sociale jetlag: "wij luisteren tegenwoordig méér naar onze sociale klok -onze afspraken, ons werk, ons vertier- dan naar ons natuurlijke biologische ritme." Mevrouw Merrow onderzoekt al jaren de gevolgen hiervan en ziet een duidelijk verband met onze obesitas. Wintertijd vindt ze een zegen en zomertijd een gruwel voor de mensheid. Begin april zijn er méér hartklachten dan gemiddeld (?!). Vooral het vroegtijdig gewekt worden door gerinkel en gepiep is funest voor een harmonisch begin van de dag; een wake-up lichtwekker zou de ultieme oplossing zijn.
Een ontregelde lichaamsklok zet je dan ook weer terug met lichttherapie of slaapdeprivatie en slaapfaseverschuiving. Ook dat wordt chronotherapie genoemd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten