donderdag 18 mei 2017

Het ei hoort er weer bij


Oma Truus had een eierfobie: 

maximaal ééntje per week vanwege de cholesterolfobie.

Uit de VS kwam vorige eeuw de cholesterolhype aanwaaien. Ik heb die vijandigheid tegen lipiden als triglyceriden, LDL en HDL nooit goed begrepen en zwaai al 10 jaar met deze bestseller van Malcolm Kendrick. Cholesterol heb je nodig! Cholesterol in diverse vormen is essentieel voor alle lichaamsfuncties. Ons lichaam maakt deze vetten zelf aan naar behoefte. Wie cholesterolverlagers slikt dwingt het lichaam er meer van aan te maken, we zijn er afhankelijk van. Atherosclerose (slagaderverkalking) als gevolg van een teveel aan vetten lijkt aan de basis van deze koude oorlog tegen de eierboeren te liggen.
Het (onbevruchte!) ei was tot de jaren '50 van de vorige eeuw de ideale voedingsbasis: goedkoop, eiwitrijk, caloriearm en makkelijk verteerbaar. Uit die tijd stamt de slogan "Een ei hoort erbij", met de scabreuze suggestie dat het ook libido verhogend zou werken; veel bereikbaarder dan oesters; werkbaar voor de gewone man.
De aanname dat een ei een ongezonde cholesterol bom was vatte post zonder enige biologische evidentie. In het eigeel is een verwaarloosbare hoeveelheid (0,4%) aanwezig maar het bevat wel belangrijke antioxidanten die beschermen tegen hartfalen.
Zoals 'Geschiedenis' als een golfbeweging is te beschouwen zo slaat de eierbalans nu weer even door naar de andere kant wanneer Atkins et al. pleiten voor een ontbijt met eieren, een lunch met eieren en een diner waarin het ei een hoofdrol speelt. 
Misschien maar naar de juiste middenweg op zoek!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten