woensdag 17 mei 2017

Philips' Plagiaat


Over de kip en het ei valt te debatteren.




Maar voor de evolutie van Romeinse kledingspeld van 3e eeuw na Christus naar droogscheerapparatuur  uit de huidige 21ste eeuw lijkt het tijdspoor duidelijk.
De metalen speld, bezet met steentjes, werd onlangs met behulp van een metaaldetector ergens in Noord Nederland naar boven gehaald. 
Philips ontwikkelde in de dertiger jaren van de vorige eeuw haar 'Philishave'concept. Op mijn 15e verjaardag kreeg ik een 
tweepittertje cadeau van mijn vader. 
Technologie, design en productiemethoden schreden voort. In de hoogtijdagen van Philips, toen mijn schoonvader aan de sociale stuurknuppel van de Gloeilampenfabriek in het zuiden zat, vloog hij (meneer Bavinck) met enige regelmaat naar Eelde voor bezoeken aan de Philishave fabrieken 'Drachten' en 'Stadskanaal' alwaar de noordelijke werkgelegenheid diende te worden gestimuleerd, bij het wegvallen van vlasteelt, strokarton- en aardappelzetmeelproductie. Soms mocht dochterlief D. uit Groningen wel eens mee terugvliegen naar haar ouderlijk huis te E.
Dit volstrekt terzijde.
Ook werd in Drachten nagedacht over een elektrische tandenborstel avant la lettre. Daarvoor wilde mijn a.s. schoonvader graag mijn mening weten als student tandheelkunde.
Dat leek ons in Groningen toen niet iets dat het ambachtelijke handwerk zou kunnen evenaren; er werd dus ook niet te veel in geïnvesteerd. 
Dat pakte 30 jaar later anders uit, maar dit terzijde.
Inmiddels zijn de nieuwste shavermodellen, na een tijdje in China te zijn vervaardigd, weer terug in Drachten alwaar men mogelijk over 1000 jaar bij opgravingen weer zo'n driekantig cirkelstelsel kan opgraven. Hoe de baardmode er dan bij zal staan is moeilijk te zeggen maar men zal niet twijfelen over het gebruiksdoel van dit prehistorisch apparaat: waterdichte droogscheerder voor onder de douche; elektrisch aangedreven door oplaadbare accu. 
                                       Dus op ZON.                                          
21ste eeuw na Chr.! 
Rechtstreeks gekopieerd van de vorige bewoners / bezetters.
Appeltje - eitje 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten