zaterdag 8 december 2012

Geschiedenisfilosofie

Nog even over de hovocyclus: Zeeën & Oceanen, dan houd ik er over op.

Voor de kust van de Malediven ligt een drijvende stad. Een Chinese, wel te verstaan. Van de ene op de andere dag verschenen  er 63 jonken aan de horizon. De vier grootste van 3000 ton waren ruim 120 meter lang en 50 meter breed. Deze zgn. schatschepen (Zuivere Harmonie, Eeuwige Rust, Vriendelijke Gelatenheid) hadden een waterverplaatsing van 14.000 ton, staken 8 meter diep. Ze hadden een opbouw van minstens 4 verdiepingen, met hutten en appartementen en negen (9) masten met tonnenzware bamboezeilen. Aan boord waren ruime tuinen voor het kweken van verse groenten. Navigatie met kompas en astronomie. Het klinkt bijna als een futuristische marsexpeditie. Aan het hoofd van deze excercities stond de grote Zheng He. Hij bevoer alle oceanen. (Menzies 2007). Bij toeval ontdekte hij Amerika niet.

 
Het geschiedde in 1414 na Christus, zo'n 600 jaar geleden. Columbus moest zijn ei nog uitvinden, ja hij moest nog geboren worden (1451). Met dat kleine galjoentje daaronder met rode zeiltjes ging hij in 1492 India zoeken maar Amerika vinden.
Aan boord van de Chinese eskaders waren gemiddeld 30.000 mensen. Naast zeelui, navigatoren en de noodzakelijke boeren voeren er ook nog artsen, accountants, tolken, wetenschappers, geestelijken, astrologen, handelaren en kustenaars mee. Alles kochten ze op in India, Arabië en Afrika. Grondstoffen, wilde dieren (giraffen en de neuzen van neushoorns), edelstenen en diamanten, en vele Koreaanse maagden en arabische hengsten. Ze betaalden met porselein, goud en zilver, parfum en zijde. Het is vandaag de dag niet principiëel
anders. Alleen nog een graadje onomkeerbaarder.
De grootste zeevarende tijdgenoten (Hendrik de Zeevaarder) waren vanuit Portugal nog niet verder gekomen dan met een karveel de westkust van Afrika te onderzoeken. Wij, uit Europa - nog denkende dat de wereld plat was en wij het centrum- ontdekten Madeira in 1418!
Dit was Hem: Zheng He
 
 
Toen keizer Yongle stierf (1424) stopte de Chinese overzeese expansies abrupt. China trok zich om onduidelijke redenen terug in een streng isolement. Gelukkig maar, want anders spraken wellicht de Amerika's en/of de hele planeet nú al chinees.
Voor mij was dit nieuws. (Uit: de oceaan anders bekeken, Jan Stel)
 
Met weemoed nam ik deze week afscheid van onze wijze en allrounde  docent "Oceanische ruimte" (maar eigenlijk iedere ruimte: kosmologie, biologie, geologie, evolutie, paleontologie): prof. dr Bert Boekschoten, dit is hem:



 

1 opmerking: