vrijdag 14 december 2012

Requiem voor een walvis

Nog pas een week geleden gingen
Hanno en ik op excursie naar Texel.
 

 
 
 
De Razende Bol lag in strijklicht op bakboord tijdens de oversteek vanuit den Helder. Tesselaars noemen deze uitgebreide zandplaat "Noorderhaaks". Ook Ecomare bezochten we toen: daar worden o.a. gestrande bruinvissen -dat zijn Noordzeedolfijnen, dus ook walvisjes- in bassins gekoesterd. Puur om onze historische expeditie even op de gevoelige telefoon (Samsung) vast te leggen namen we een frivool spelende bultrug als achtergrond.
 
 

 
 
 
Wie had kunnen vermoeden dat wij (wij van Texel, van Ecomare, van NIOZ, van Rijkswaterstaat, van de R.U. Utrecht, van Naturalis: dus  eigenlijk wij= Tout-Nederland) nu in een spontane Nationale Rouw ondergedompeld zouden zijn door de doodsstrijd van Johannes. Ik opteer voor Johanna, maar dat is niet meer dan een intuïtie. Misschien ingegeven door haar tranen. De redders van Ecomare konden ook hun tranen niet bedwingen: machteloos toezien hoe zo'n prachtig, majestueus zoogdier op eerloze wijze ligt sterven. Onze professor Boekschoten zou dit ongetwijfeld met groot gevoel voor relativering terug brengen tot de natuurlijke Gang-van-Zaken: geen krokodillentranen om een Bultrug. De mensheid heeft pas echt schuld aan het uitmoorden van honderdduizenden walvissen in de afgelopen vier eeuwen: de Hollanders met hun superieure harpoenen voorop. De Japanners tot en met vandaag. Duizend jaar geleden waren er duizend keer meer walvissen dan vandaag; en in een veel grotere soortenrijkdom. Dat is pas onherstelbaar Dom,Dom, dom,dom,dom, etc.
Naturalis, gefeliciteerd met dit nieuwe educatieve skelet. Johanna is uiteindelijk dankzij de NVvVE ingeslapen met behulp van twee veterinaire hoofdmedewerkers van het Dolfinarium.
En hiermee is  interhenkblogspot het snelste nieuwsmedium van Kortenhoef e.o., want Johanna heeft het spuitje 2012-12-14-22:32 gehad en is nu nog  niet in de walvissenhemel, maar als je dit leest wel. (update 15-12: euthanasie mislukt. Op 16 december in de vroege zondagochtend uiteindelijk ingeslapen)

Vaarwel Johanna.
 

1 opmerking:

  1. JA Henk. Bedankt voor je blog.Het is kennelijk de tijd voor zielige berichten. Ben benieuwd wat onze professor er van zegt.Er is iets met die beesten dat ze na vlottrekken direct weer stranden, wat hier ook gebeurd is. Maar daar wordt in de pers niet over gerept

    BeantwoordenVerwijderen