woensdag 23 januari 2013

Evolutie (38)


De jurisprudentie van het Iowa-arrest d.d. 24-12-2012

Een bizarre uitspraak in een bizarre rechtszaak in de Amerikaanse staat Iowa. Een tandarts mocht zijn aantrekkelijke assistente ontslaan omdat zij een gevaar vormde voor zijn huwelijk. De Hoge Raad van Iowa heeft in een unanieme beslissing geoordeeld dat een tandarts in zijn recht stond toen hij zijn assistente ontsloeg omdat zij mogelijk een gevaar vormde voor zijn huwelijk omdat ze te aantrekkelijk was.
De kwestie was of het ontslag discriminatie is. De Hoge Raad vindt van niet.
De advocaat van de ontslagen assistente: "de rechters geven hiermee een signaal af aan vrouwen dat zij vinden dat mannen niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun verlangens en dat de vrouwen daarom maar de verlangens van hun bazen onder controle moeten houden"
De assistente werkte al meer dan tien jaar voor de tandarts. Toen zijn vrouw het sms-verkeer van de twee las eiste ze dat de assistente werd ontslagen, al was er (nog) geen sprake van een affaire.
De assistente klaagde hem aan wegens discriminatie omdat ze niet ontslagen zou zijn als ze een man was geweest. De rechters oordeelden dat het ontslag voortkwam uit bedreiging van het huwelijk en niet uit discriminatie.
De advocaat van de tandarts ontkende het discriminatie-verhaal, de ontslagen assistente is inmiddels vervangen door een opnieuw: een (niet aantrekkelijke??) vrouw. 

De Hoge Raad van Iowa bestaat uit zeven (7) mannen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten