maandag 7 januari 2013

Geofilosofie (1)




De Planeet Aarde is een systeem.
.
De Planeet Aarde is één systeem.
.
De Planeet Aarde is een systéém.
.
Een systeem is een geïntegreerd geheel dat bestaat uit een aantal onderdelen of subsystemen, die elkaar wederzijds beïnvloeden en/of van elkaar afhankelijk zijn. Er zijn open systemen die energie en materie uitwisselen met hun omgeving (mensen, sterren) en gesloten systemen die geen wisselwerking met hun omgeving hebben (gekookte eieren, planeten).
Pas (al...!?) in 1957 werd de ISSS - International Society for Systemic Sciences opgericht die de algemene systeemtheorie, de chaostheorie, het holisme en de cybernetica introduceerden en aan elkaar koppelden.

.

.



Tot zover de eenvoudige constatering dat alles met alles samenhangt op onze Aarde. De vraag "hoe dan?" is iets minder eenvoudig te beantwoorden. Feit is dat de humane activiteiten door hun omvang diverse subsystemen beginnen te beïnvloeden. De uitkomst van deze deregulering is volstrekt ongewis maar vast staat dat er systemische grenzen zijn; bij overschrijding daarvan zullen onomkeerbare domino-effecten ontketend worden die niet meer door zelfregulering als "vulkaanthermostaten" en "oceanische buffercapaciteiten" ingetoomd kunnen worden.
Het Systeem Aarde is de afgelopen 4 miljard jaar tamelijk heftig in beweging geweest maar dat gebeurde tot nog toe onder invloed van allerlei fysische wetmatigheden en kosmische toevalstreffers. Het is voor het eerst in de geschiedenis van onze planeet dat wij -homines sapiëntes- zelf de stuurknuppel hanteren en ons vehiculum rechtstreeks de afgrond in sturen. En dan te bedenken dat we maar één Aarde hebben. Mars is echt geen optie, daarvoor zijn wij z'n véél te velen.
.
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten