zondag 16 juni 2013

Safety First

VeiligheidNL wil dat oudere (?) fietsers verplicht worden een helm te dragen. (vrij naar prof. Ira Helsoot, Nijmegen)

De kosten daarvan zijn gering en de kans op hoofdletsel dat door zo'n helm voorkomen zou kunnen worden ook. De kans dat die ouderen dan minder gaan fietsen omdat ze niet zo'n stigmatiserend, ongemakkelijk ding op hun hoofd willen is wel reëel. En minder bewegen leidt pas echt tot gezondheidsschade en zadelt de maatschappij met hoge kosten op.
 
Zo komt a.s. woensdag de jaarlijkse hittegolf weer langs. Er zullen tientallen mensen extra overlijden door uitdroging of oververhitting. (wij hebben de airco standby! Safety first.)
De zomerdraaiboeken van de verpleegtehuizen worden al afgestoft, extra personeel ingeroosterd en liters grenadine koel gezet. Alle protocollen staan op scherp.

Tja, dan sterven die stumpers pas in juli i.p.v. juni. Dat is winst!
 
En dan nog wat: voor de zekerheid trekt Minister Henk K. 580 miljoen (580.000.000) euro's uit voor het uitkopen van huizen die nabij hoogspanningsmasten staan. Uit "voorzorg" omdat het risico -kinderleukemie- wetenschappelijk gezien niet is aangetoond.

Wie echt naar risico's wil kijken moet het aantal levensjaren dat door zo'n risico verloren gaat berekenen. Een van de grootste risico's op dit moment is 'werkeloosheid'. Werkeloos worden kan wel tot vijf jaar schelen in de verwachte  gezonde levendsuur van lager opgeleiden; hiermee is het een groter risico dan roken. Voor de ruim een half miljard euro's kapitaalvernieting van Henk K. hadden heel veel levensjaren gespaard kunnen worden als ze in de economie waren gestoken.
Het is allemaal niet zo eenvoudig je geld in deze economisch zware tijden echt goed besteden. Maar daar zijn nu juist bekwame bestuurders voor. Ik dacht dat mijn oude plaatstgenoot uit Zutphen er zo een was, maar ja......veiligheid voor alles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten