dinsdag 31 december 2013

Oplossing.....voor welk probleem?


China had een probleem?


Vandaag zijn er 1.340.718.122 Chinezen volgens de V.N.                                             (Spreek eens uit: éénmiljarddriehonderveertigmiljoenzevenhonderdachttienduizendhonderdtweeentwintig). 
Iedere dag komen er ± 200.000 bij. Dat is 0,2 promille per jaar, een druppel op de gloeiende plaat, maar toch. Dankzij de 1-kindpolitiek, anders zouden er.........? 
In de stad Shanghai wonen net zoveel Chinezen als er mensen Nederland wonen. Waarbij niet gezegd is dat Chinezen geen mensen zijn. Integendeel, niets menselijks is hen vreemd. 
Al deze Chinezen moeten eten en drinken en verzorgd worden op hun oude dag. Daar zijn nu veel te weinig "handen aan het bed" voor want de Chinese jongelingen trekken massaal naar grote industriesteden als Shenzhen: in 1980 een vissersdorp met een paar duizend inwoners. Nu een kersverse metropool met 13,5 miljoen inwoners. Daar staat ook 's werelds grootste tandtechnisch laboratorium: MDL (in goed chinees: modern dental lab) met ruim tweeduizend tandtechnici. Hoofdzakelijke vrouwen van het platteland.
Meisjes hebben een betere oog-handcoördinatie, beter kleurgevoel en zijn creatiever. Na een selectietest waar bijna geen jongens doorheen komen krijgen ze een opleiding van 5 jaar; daarna zijn ze allround inzetbaar: kronen en bruggen, frames en kunststof prothesen, kortom ervaren technici. Ze hebben dan de hoogste kwalificatie en een hoog hormoon gehalte. De firma MDL huisvest zijn werkneemsters in grote appartementencomplexen. Het is er een komen en gaan van tandtechnische werkneemsters: tandtechniek is global en vanwege de communicatie met Europa en de USA -verreweg de belangrijkste opdrachtgevers- draait de toko 24/7/7. 

Terug naar het hormoongehalte: als de dames afgestudeerd en zo rond de 25 zijn willen ze (inmiddels bemiddeld) weer naar hun rurale thuisfront om een gezin te stichten. Technodrain van jewelste, om van de desinvestering van MDL nog maar te zwijgen.
Nu gewil het Toeval dat op een steenworp afstand onze NV Philips.nl een soortgelijk appartementencomplex heeft neergezet om het weglekken te voorkomen van de juist geheel opgeleide jonge mannelijke electrotechnici naar hun thuislanden -alwaar ze dachten hun jeugdvriendinnetjes weer tegen het lijf te lopen- met alle gevolgen van dien. Eén van de nuttige ontwikkelingen van samenwerkende managementlagen is dat je tot verrassende beslissingen kunt geraken bij diepgaand overleg: "Maak onze beide appartementencomplexen gemengd".   Dat is pas  een win + win + win + win-situatie.
Inmiddels zijn er, behalve 2- en 3-kamer appartementen ook crèches, peuterspeelzalen, winkeltjes en zandbakken. Voor vele tienduizenden babies. De scholen en universiteiten worden in een moordend tempo voor de toekomst uit de grond gestampt.
Naschrift: de zielenteller van de demografen zal weer rood aanlopen........arm China, arme planeet die Aarde heet. 
vrij naar Nederlandse Tandartsenblad   6 dec. 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten