zondag 22 december 2013

Wetenschap (19)



Dat planten de oudste vorm van leven vertegenwoordigen op onze planeet is geen nieuws.
Individuele planten kunnen ook ouder worden dan dierlijke individuen. Maar hoeveel ouder blijft steeds onderwerp van onderzoek en ontdekkingen. Het laatste nieuws hierover in het licht van de zonnewende dit jaar. Luister en verwonder je!
Jaren geleden liet ik mij ergens op Corsica wijs maken onder een tweeduizend jaar oude olijfboom te staan: hij zou geplant zijn "BC", nog vóór Christus' geboorte. Inmiddels hebben olijvologen vastgesteld dat de oudste bekende olijfbomen niet veel ouder zijn dan 600 jaar. Oud, maar toch scheelt dat nog al een slok op een borrel met 2000 jaar. Van Amerikaanse dennen is bekend dat er 5000-jaar oude exemplaren groeien. Maar in het plantenrijk spant voorlopig een Zweeds sparretje (4 meter hoog) de kroon. Aangetoond werd dat hij een kleine 10.000 jaar (9554 om precies te zijn) geleden in Dalarna  -Fullufjalet- begon aan zijn lange loopbaan, tot op de dag van vandaag. Ja, hij lijkt zich zelfs erg prettig te voelen onder de opwarming van ook het Zweedse klimaat en maakt enthousiaste nieuwe groene loten aan.

Van dieren zouden de leeftijden minder spectaculair zijn: hun leven is afhankelijk van een stofwisseling die uiteindelijk zoveel vrije radicalen produceert dat het systeem zichzelf 'opblaast'. Veroudering leidt onherroepelijk tot het levenseinde. Mensen kunnen ongeveer 115 jaar worden, de laatste nog levende dinosaurus (Tuatra) ruim 200 en een landschilpad ongeveer 250 jaar. Dan heb je wel gehad dachten wetenschappers. Toen visten vissers een oude Noordkromp (Arctica Islandica) op uit de IJslanse zee en noemden hem Ming.
Om te kijken hoe oud ie wel was moesten ze de jaarringen tellen en daarvoor de sluitspier doorsnijden: daarmee werd zijn leven ter plekke beëindigd op 507 jarige leeftijd!! Hij had dus best nog ouder kunnen worden.....Een ethisch probleem van de eerste orde. Geboren in 1506 heeft hij het begin van de Reformatie nog meegemaakt en diverse kleine ijstijden- misschien daarom juist zo oud geworden......

Nog een ander moreel dilemma: zou je het over je hart kunnen verkrijgen zo'n vijfhonderjarig schelpdier in de pan te gooien en met enige kruiden in je soep te verorberen?




Iemand die een beetje vals speelt in deze strijd om eeuwige roem is een kwal genaamd Turritopsis: die heeft zichzelf het eeuwige Leven toebedeeld door zichzelf steeds opnieuw geboren te laten worden en de verjaardagen toch door te tellen....
Die zou ik gerust wel opeten als ie een beetje smakelijk wordt toebereid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten