vrijdag 27 maart 2009

Dagelijks leven 4

Ook vroeger bestond er een dagelijks leven. Ook vroeger moet er gelachen zijn. Volgens evolutionisten is " rire comme l'homme" zelfs datgene dat ons van onze mede-zoogdieren onderscheidt. Bovenstaande foto anno 1907 is een waarheidsgetrouwe weergave van het gezelschap dat zojuist van het huwelijk van Oom en Tante (ja, sorry, zo heetten ze nu eenmaal in de familie) getuige was geweest. Plaats van handeling: de tuin van haar broer, mijn opa, Zilverstraat 16 te Franeker, Friesland etc. Wat echter opvalt is dat er niemand in het gezelschap lacht. Eén enkele feestneus glimlacht misschien? Andere Tijden, maar toch...............!
Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat men onder de indruk van den photograaf is; zoiets als onze kinderen die vlak na de introductie van de filmcamera zich zonodig moesten manifesteren als de filmlamp aan ging. Dat was na enige gewenning over: volmaakte acteurs werden ze. Misschien was het besef van de onomkeerbaarheid drukkend op de stemming. God heeft verbonden, de mensch scheide (conjunctivus) niet! Maar dan nog hoeven àlle gasten toch niet als een oorwurm te kijken? Het was het begin van de era na het fin de siècle, veelbelovend m.b.t. economie en wetenschap (Einstein). Er was weldegelijk vrede. Waarom zo somber op het feest? Ik denk, Tine aan den lijve ondervonden hebbende (!!) dat Calvijn hier zijn tanden laat zien. Alléén Mijn Genade is u genoeg, onder de erfzonde komt niemand uit. Het Leven is van een dodelijke ernst. In het gezin van de klompenhandelaar opa v.d. Schoot heerste al vroeg de lichtere sfeer van Zingen met Johannes de Heer. What's in a name. Ik speelde het op 't orgel. De Vrij Evangelische Gemeente. Daar heerste toch een blijere geest, oorlog 14-18 of de grote depressie tenspijt. Psalmen en Gezangen: ze achtervolgen je of ze stimuleren je. Overigens, deze foto is ook een bron van historische prikkeling. Wie is wie? Persoonlijk scoor ik er 5. Wie helpt ons verder voor de Stamboom?
Het plaatje is te downloaden op je eigen pc/laptop/mac/iPhone of hoe alles tegenwoordig moge heten, en vandaaruit te vergroten. Oh, je mag er ook op dubbekklikken. Kun je nog zingen, zing dan mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten