zaterdag 21 maart 2009

Wetenschap 3

DENKOEFENING. Als wij mahjongg spelen is de standaardvraag van beginners in het begin: waarom is West rechts van Noord en Oost links van Zuid? Antwoord: in China is de Hemel niet anders dan in Kortenhoef, maar een Chinees kijkt op zijn/haar rug liggend in het geurig gras naar de nachtelijke hemel. Kin naar de zuidpool. Wat ziet hij/zij dan...? Juist!
Dus niet het aardse maar het hemelse is de standaard. In de kern hebben we het maar over twee dimensies: lengte en breedte. Zelfs die 2 (van de 4 waaruit de ruimte bestaat) zijn niet eenvoudig door het menselijk oog in één opslag te overzien. Als wij ons nu een spiegelbol (zoals op het plaatje) indenken die ergens tussen hemel en aarde zweeft en wij zweefden daar gewichtsloos omheen wat zouden wij dan in de bol kunnen zien- los van ons eigen piepklein lachspiegel figuurtje met een grote neus-? Weet dat hersenen de grootste energievreters van ons lichaam-in-rust
zijn. Als je je bovenstaande intensief probeert voor te stellen verstook je kilojoules bij de vleet.
Ja! Je valt zèlfs stevig af als je slaapt: hoe langer hoe beter. Je hersenen rusten nooit! Al was het maar om je fysieke functies op gang te houden; maar ook dromen kosten stroom! Slaap lekker.
NB: googlen op "Melkweg" geeft 10 hits op Melkwegpartycentrum in Amsterdam tegen één op ons wooneiland in de kosmos.......geeft nog meer te denken, nog meer joules te verstoken. Je zou er slapeloos van worden. Ga in dat geval met een zilveren kerstbal in de stralendnachtelijke tuin staan, kijk er in en zie de helft van de Kosmos in één piepklein "globetje". Simpel wonder. (die andere helft bestaat uit je eigen voeten in het gras.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten